Lund vinnare i Schysstast blomsterarrangemang

Inför alla hjärtans dag utlyste Fairtrade en tävling om vem som kunde skapa det schysstaste blomsterarrangemanget. Åtta bidrag har tävlat, och nu är kampen avgjord – Ica Malmborgs Tuna, Lund, i samarbete med APH och Minna Mercke Schmidt står som segrare.

Vinnarbidraget är tillverkat av Fairtrade-rosor och visar även upp andra produkter som finns att tillgå med märkningen – kanel, råsocker, choklad, kaffe och bomull. Anna Billing, projektledare på Ica Malmborgs Tuna, Lund berättar att deltagandet i tävlingen för egen del främst syftade till att sprida deras engagemang för hållbarhet samt exponering av Fairtrade-varor på alla hjärtans dag. Arrangemanget skapades på kvällen innan, för att den 14 februari pryda butiken, där det omgavs av andra Fairtrade-märkta presenttips, såsom choklad, rosor, buketter och godis.

 

 

Ett strategiskt beslut

Rosorna kommer från butikens leverantör, APH, där ägaren Christian Muhr sedan länge varit en pionjär gällande import av Fairtrade-rosor från Kenya. För tre år sedan tog Ica Malmborgs Tuna ett beslut att endast sälja Fairtrade-rosor.

– Det var ett lätt beslut. Tack vare vår leverantör, APH, var det inga problem med tillgången. Idag är även våra blandbuketter Fairtrade-märkta. Rosor är en mängdprodukt och försäljningen går jättebra, säger Anna Billing.

Det är blomsterdesignern Minna Mercke Schmidt som har skapat arrangemanget. Det hon ville förmedla med bidraget var den variation av Fairtrade-märkta produkter som finns. För mer information om Minna samt fler bilder på arrangemanget, se Minnas blogg.

Om tävlingen

Tävlingen gick ut på att utifrån kriterierna ”estetik”, ”kreativitet” och ”Fairtrade” skapa det schysstaste arrangemanget. Samtliga deltagare i tävlingen blev inbjudna till en utbildning där de fick lära sig mer om problematiken inom blomsterindustrin och på vilket sätt Fairtrade arbetar med att förbättra situationen. På plats fanns även Sophia Dahlquist, florist, som bidrog med sin expertis kring tekniker, färg och form. Vinnaren har utsetts dels genom omröstning på Fairtrades hemsida, och dels genom utlåtande av en jury.

Kommentarer inaktiverade.