Alla hjärtans dag – handla med omtanke!

Kommer du ge bort en ros till någon på alla hjärtans dag? Glöm inte bort att välja den med omsorg. Rapporterna om arbetssituationen för de som odlar våra rosor rimmar illa med den glädje som blommorna skänker oss och den omtanke de ska symbolisera.

Bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag. En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador. Arbetet ger viktiga arbetstillfällen för de många kvinnor som är anställda på blomsterplantagen, men arbetssituationen inom blomsterindustrin är ingen dans på rosor.


Hejomtanke                Många anställda på blomsterplantage tvingas arbeta extrema arbetstider i samband med produktionstoppar såsom alla hjärtans dag. Förgiftningssymptom på grund av kontakt med giftiga kemikalier är vanligt och ofta täcker inte lönen familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen. 20 procent av de anställda i snittblomsindustrin i Latinamerika uppger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp enligt Fair Trade Centers rapport – Vissen blomsterhandel från 2011.

Fairtrade-märkta rosor på klar uppgång

Därför är det glädjande att se att försäljningen av Fairtrade-märkta blommor är på kraftig uppgång. Var femte ros är idag Fairtrade-märkt. Uppskattningsvis såldes 20 miljoner stjälkar Fairtrade-rosor förra året (jämfört med 16 miljoner 2012).

ahd200

På ett Fairtrade-certifierat blomsterplantage får anställda en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i brunnar, en skola eller hälsovård. Det ger dem handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, både för sig själva och sina familjer.

En rapport från tyska Center for Evaluation vid Saarland universitetet (CEval) som publicerades 2012 visar hur arbetsförhållanden på Fairtrade-certifierade blomsterplantage i Kenya är betydligt bättre än på icke-certifierade plantage. Studien belyser också att Fairtrade har positiva effekter för lokalsamhället och landsbygdsutvecklingen även utanför plantagen i dessa regioner, vilket gör de Fairtrade-certifierade plantagen till mycket attraktiva lokala arbetsgivare.

Irene Nyambura Kiaare, anställd på Red Land Roses, Kenya:

”ViIrene-26 har använt delar av Fairtrade-premien för att bygga ett daghem för de anställdas barn. De flesta av de anställda kvinnorna har barn och är ensamstående så det fanns ett stort behov. Många kommer hit från landsbygden för att arbeta, så de har inte hjälp av sina familjer. Idag har barnhemmet cirka 70 barn i åldrarna 3 månader till 3 år. Månadsavgiften är 6 euro och då ingår 15 heltidsanställda, mat, kläder och blöjor. Alla har råd med avgiften. Min plan är att se till att mina barn utbildas. Min äldsta son går just nu första året på gymnasiet och vi planerar att han ska börja på universitetet.”

Var med och påverka!

Alla hjärtans dag är en dag att visa uppskattning för nära och kära, men också ett tillfälle att visa omtanke om de människor på andra sidan jordklotet som odlar de rosorna vi ger bort.

Ladda upp en bild på när du ger bort en Fairtrade-ros, fråga efter Fairtrade-märkta blommor i din butik, skriv en insändare, och om du är blomsterhandlare, se till att det finns Fairtrade-blommor till dina kunder i butiken. Läs mer om hur du kan engagera dig>>