Visa ditt bananleende på World Fair Trade Day

Imorgon är det World Fair Trade Day, en global dag där en mängd aktörer världen över samlas för att sätta fokus på rättvis handel och visa vilken skillnad det gör. Var med och fira genom att visa ditt bananleende! #hejdåfattigdom

Det är nu över 25 år sedan den allra första Fairtrade-märkta produkten dök upp på en hylla i Holland, och sedan dess har Fairtrade utvecklats till ett väldigt kraftfullt verktyg för att genom handel bekämpa fattigdom. Det vill vi verkligen fira och uppmärksamma genom att ännu fler ska få upp ögonen för den skillnad Fairtrade gör.

Runt om i Sverige kommer World Fair Trade Day uppmärksammas på en mängd olika sätt. Uppsala kommer att bli diplomerad som Sveriges 68:e Fairtrade City, i Tranås så anordnas en bananritartävling på biblioteket, i Karlstad firas det för fullt på Stora Torget med chokladbollspyssel och banandräktsmingel och i Helsingborg kommer det delas ut Fairtrade-märkta bananer i samband med motionsloppet Springtime. Och det är bara några exempel av alla de aktiviteter som planeras!

Bananleenden - hej mat på bordet!Du kan också vara med och sprida budskapet om Fairtrade genom att visa ditt bananleende, det är en enkel och rolig sak för att uppmärksamma fler om vad Fairtrade är. För ju fler vi blir som väljer Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de odlare och anställda som producerar våra varor.

Så här visar du ditt bananleende #hejdåfattigom:

1. Ta en Fairtrade-märkt banan och en penna.
2. Skriv Hej XXXX med den utveckling du vill se, eller tycker att Fairtrade bidrar till, på bananen. Till exempel ”Hej utveckling”, ”Hej hållbar produktion”, ”Hej handel”, ”Hej minskad miljöpåverkan”.
3. Be någon fotografera dig, eller ta en selfie. Lägg upp bilden på sociala medier och tagga med #hejdåfattigdom.
4. Hitta andra kända och okända personer som vill visa upp sitt bananleende och fotografera dem också!

Bananleende - För allas lika värde!

2 kommentarer på “Visa ditt bananleende på World Fair Trade Day

  1. Pingback: Le som en banan för rättvisa | Kultursmakarna

  2. Pingback: Fairtrade-dagen 9 maj! | Annies Enkla