Hoppa till innehåll

Kampanjer

Här kan du läsa om Fairtrades olika kampanjer och aktiviteter under året och hur du kan delta i dem.

Fairtrade Fokus

Fairtrade Fokus är Fairtrades stora kampanjsatsning som äger rum varje år vecka 41- 42. Då samlas butiker och konsumenter, politiker och engagerade för att gemensamt sätta fokus på Fairtrade genom en mängd olika aktiviteter. Här kan du läsa mer om vad som händer under kampanjen och hur du kan delta.

Fairtrade Challenge

Fairtrade Challenge 2016
Fairtrade Challenge 2016

Fairtrade Challenge – årets stora Fairtrade-fika – en kampanj som sätter fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad det gör. Att anordna en Fairtrade-fika är ett lätt och roligt sätt att sprida kunskap och göra skillnad. Enskilda personer, butiker, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer – alla kan delta genom att anordna en fika med minst en Fairtrade-märkt produkt.

2016 är Fairtrade Challenge en del av Fairtrade Fokus och går av stapeln torsdagen den 20 oktober. Du kan läsa mer om Fairtrade Challenge här.

Observera! År 2017 kommer Fairtrade Challenge att flyttas till våren och gå av stapeln den andra veckan i maj. Kampanjen blir då en del av den globala World Fairtrade Challenge, där enskilda personer, butiker, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer över hela världen samlas för att sätta fokus på vilken skillnad Fairtrade gör.

År 2016 deltog över 540 000 i den stora Fairtrade-fikan!

World Fair Trade Day

Den andra lördagen i maj varje år firas den internationella dagen för rättvis handel. World Fair Trade Day är en global kampanj för att uppmärksamma rättvis handel som ett verktyg för fattigdomsbekämpning och hantering av klimatförändringarna.

I år släppte Fairtrade rapporten ”Agenda 2030; Fairtrade och de nya hållbarhetsmålen” inför dagen och en mängd lokala aktiviteter anordnades från norr till söder. Bland annat arrangerade Piteå kommun baktävlingen ”Hela Piteå bakar Fairtrade”, Stockholm diplomerades till Fairtrade City och i Malmö arrangerades massor av aktiviteter för att fira 10 år som Fairtrade City.

Visa #dubbelomtanke på alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är inte bara ett ypperligt tillfälle att visa omtanke om våra nära och kära här i Sverige, utan även de människor som producerat presenterna som vi ger bort. Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken där du handlar.

Då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som står bakom rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt. Om du vill kan du också ta en bild på dig och den Fairtrade-märkta rosen eller chokladen och personen du ger detta till med hashtagen #dubbelomtanke i sociala medier.

Vi-skogen-Henrik-Brundin-Dubbelomtanke
Henrik-Brundin, Vice VD för Vi skogen, fick ta emot rosor under kampanjen #dubbelomtanke