Hoppa till innehåll
Start / Fairtrade Fokus 2016

Fairtrade Fokus 2016

Nu är Fairtrades årliga kampanjveckor igång! Kampanjen äger rum 10-23 oktober, v-41-42. Under Fairtrade Fokus samlas butiker och konsumenter, politiker och engagerade för att sätta fokus på Fairtrade. Målet är att fler ska upptäcka hur lätt det är att bidra till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Det börjar med Fairtrade!

Banner_fairtrade_punktlista_Isabel_630x330px

Vad händer under kampanjen?

Det börjar med Fairtrade!

I år möter du Fairtrade med nytt utseende och nytt budskap ”Det börjar med Fairtrade”. Se kampanjfilmen och läs mer om tanken bakom budskapet. Här kan du också möta kakaoodlaren Fortin Bley, kaffeodlaren Isabel Robles Amador och Christine Adhiambo, som är anställd på rosplantage, och fler av de odlare som syns i kampanjen.

I butiken

I butikerna kommer det skyltas upp med det nya kampanjbudskapet, “Det börjar med Fairtrade” för att fler ska hitta de Fairtrade-märkta produkter. Många kedjor har priserbjudanden och tar in extra mycket Fairtrade-märkt under kampanjen, så stoppa en extra vara i korgen eller kanske du hittar en ny favorit.

På hotell, restauranger och kaféer

Många hotell, restauranger och kaféer slutar också upp bakom kampanjen och visar sitt engagemang för Fairtrade. Saknar du Fairtrade-märkt på ditt favoritställe? Passa på att fråga. Flera stora hotell-, restaurang och kafékedjor kommer också att vara med i Fairtrade Challenge.

På stan

På stan kommer du möta Fairtrade på utomhustavlor runt om i landet och på många håll arrangeras aktiviteter under kampanjveckorna.

På nätet

Inför och under kampanjen kommer det vara full aktivitet på nätet. Passa på att följa Fairtrade på Twitter, Facebook eller Instagram så missar du ingenting. Tagga dina fikabilder med hastaggen #fairtradechallenge och tagga dina övriga kampanjaktiviteter med #detbörjarmedfairtrade.

Fairtrade Challenge

För åttonde året i rad anordnas Fairtrade Challenge – årets stora fikadag ­– i år den 20 oktober. Förra året samlades över 630 000 fikadeltagare och i år hoppas vi bli ännu fler.
Fika vid frukostbordet eller stort fikaevent med företaget – alla som fikar Fairtrade-märkt den 20 oktober kan vara med.

Fairtrade Challenge 2016
Fairtrade Challenge 2016

Vill du engagera dig i kampanjen?

Det är både enkelt och roligt att delta i Fairtrade Fokus! Du kan själv välja hur du vill bli del i kampanjen och hur mycket tid du önskar spendera. Om du inte upplever att du har någon tid att delta i vår kampanj så föreslår vi att du gör Fairtrade till det självklara valet i din redan etablerade vardag. Flytta handen några centimeter i butikshyllan och välj Fairtrade-märkt!

För dig som aktivt vill vara med i kampanjen och göra skillnad, så har vi här samlat tips på aktiviteter. Här finns något för alla!

Beställ material

I Fairtrades webbshop kan du beställa material som du kan använda för att informera om Fairtrade.

Arrangera en egen Fairtrade-fika och utmana andra att fika den 20 oktober.

Ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor. Anmäl din fikapaus på fairtradechallenge.se från och med 26 augusti.

Berätta om Fairtrade för en vän

Bjud in en av dina vänner på en kaffepaus. Ta tillfället att berätta för hen vilka fördelar som kaffeodlare får i och med sin Fairtrade-certifiering. För att finna inspiration så kan du ta del av Celine Herreras berättelsen om hur hennes liv som kaffeproducent i kooperativet FEDECARES i Dominikanska republiken har påverkats av deras Fairtrade-certifiering.

Anordna ett butiksevent

Ett uppskattat sätt att visa på utbudet av Fairtrade-märkt är att anordna en provsmakning i butik. Det är ett bra sätt att öka kännedomen om Fairtrade bland både butikspersonalen och andra konsumenter. Bra tidpunkter att ha en provsmakning är torsdags- och fredagseftermiddagar samt lördagar. Har du inte hållit en provsmakning innan?

Här hittar du en guide full med tips om hur du anordnar en lyckad provsmakning!

Utställning

Att anordna en utställning är ett bra sätt att visa upp ert lokala arbete om Fairtrade, att berätta om vad Fairtrade är och gör för skillnad. En bra plats kan vara på biblioteket, i ett skyltfönster eller på en skola. Det finns massor av material att beställa som du kan använda i utställningen. I Fairtrades Guide för utställning finns mer tips om hur du kan göra.

Produktevent utanför butik

Att visa upp utbudet av Fairtrade-märkta produkter genom att anordna produktevent kan vara precis hur roligt som helst! Här har du verkligen möjlighet att använda din kreativitet. Ett produktevent innebär att man sprider information om Fairtrade genom att anordna provsmakningar och visa upp det utbud av Fairtrade-märkta produkter som finns. Ett bra tips är att anordna ditt produktevent i samband med något som redan händer på din ort, på så sätt slipper du hästjobbet att locka folk till din tillställning!

Här kan du ladda ner en guide full med tips på hur du anordnar ett lyckat produktevent!

Morotsmobb

Använd morot istället för piska! Samla ihop så många människor som ni kan och gå till en butik som ni vet har mycket Fairtrade-märkta produkter! Belöna deras arbete med Fairtrade genom att köpa produkter, på så sätt fokuserar ni på det positiva och uppmuntrar butiken att bli ännu bättre på Fairtrade!

Här kan du ladda ner en guide full med tips att tänka på om du ska anordna en morotsmobb!

Filmkväll

På Fairtrades youtubekanal finns massor av filmer att visa om hur Fairtrade fungerar och vilken skillnad Fairtrade gjort för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Unna er schysst Fairtrade-choklad medan Ni fördjupar era kunskaper!

Bli en Fairtrade City

Uppmuntra politiker i din kommun att aktivt engagera sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Då de kan ni tillsammans ansöka om en Fairtrade City-diplomering.

Fairtrade för skolan

Inspirera en lärare eller en elev till att vilja diskutera Fairtrade i skolan under kampanjen. Vi har tagit fram flera pedagogiska utbildningsmaterial om hållbar utveckling för undervisning både i och utanför klassrummen, gratis för alla att använda.

Fairtrade på jobbet

Fairtrade på jobbet är för er som väljer att göra skillnad i fikarummet genom att välja Fairtrade-märkta produkter och som stolt vill berätta om det. Som minimum krävs Fairtrade-märkt kaffe, te och socker och att man aktivt ser över möjligheterna att inkludera fler produkter så som chokladdryck eller Fairtrade-märkta bananer i fruktkorgen.

Kyrka för Fairtrade

Uppmuntra din församling att diplomeras till en ”Kyrka för Fairtrade”. Då kan ni tillsammans engagera er för rättvis handel och etisk konsumtion – även efter kampanjens slut.

För att få än mer inspiration kring hur Ni kan delta i Fairtrade Fokus 2016 så kan Ni här ta del av ett axplock av alla aktiviteter som genomfördes under 2015 års kampanj.

Slutligen, har Ni frågor om vad som händer redan nu? Kontakta oss på info@fairtrade.se för att få prata med någon av oss. Vi ser fram emot att höra av dig!