Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag infaller den 14 februari, en dag för omtanke och extra mycket uppmärksamhet kring Fairtrade-märkta blommor. Delta i uppmaningen på #dubbelomtanke och ge samtidigt bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om.

Gastronomie Cafe Food and Consumer Shooting 2013 Alla hjärtans dag - Marcus och Linn

Inför och under alla hjärtans dag syns Fairtrade extra mycket i såväl dagligvaruhandel som hos florister runt om i Sverige. Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken där du handlar. Då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som står bakom rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt.

#Dubbelomtanke

Om du vill kan du också ta en bild på dig och den Fairtrade-märkta rosen eller chokladen och personen du ger detta till med hashtaggen #dubbelomtanke i sociala medier, så syns fotot på denna sida.

Du som är florist kan inför och under alla hjärtans dag hjälpa kunden att välja just Fairtrade-märkta blommor genom att beställa butiksmaterial och genom att skylta upp för blommorna i din butik. Vill du vidare veta mer om hur du som är florist gör skillnad genom att sälja just Fairtrade-märkta blommor, se informationsblad om Fairtrade-märkta blommor.

Möt Saidi Saidi och Gloria Burbano

 

 

 

 

 

 

 

 

Varför Fairtrade-märkta blommor?

Många av de blommor vi köper är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid är vanligt förekommande. Dessutom används ofta stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö.

Genom Fairtrade-certifieringen får de anställda på plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt rätten att organisera sig fackligt. Samtidigt ställs krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en Fairtrade-premie. Den investeras i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård, utifrån demokratiskt grundade beslut.

Fairtrade-märkta blommor

Blomsterpassagen-hornstull-2

 

Möt rosodlaren Christine

Christine Adhiambo är rosodlare i Kenya. Läs intervjun med henne där hon berättar om hennes arbets- och levnadsvillkor här.

Läs mer
Läs om blomsterodlingen

Anställda med stärkt självkänsla och framtidstro, en ökad produktion och ökad försäljning. Läs mer om blomsterodlingen Harvest Limited’s Athi River i Kenya här.

Läs mer
Senaste nyheten

Sommartider – semesterstängt i webshopen

Mellan 6 juli och 8 augusti är Fairtrades webshop semesterstängd. Observera att om du behöver ha informationsmaterial under sommaren så måste beställningen göras senast den 6 juli. Vi önskar alla en riktigt glad sommar fullspäckad med islatte, glass och andra somriga Fairtrade-produkter!               …

På Fairtrade-bloggen

Vägen till en lön att leva på

Den Fairtrade-märkta produkten du precis har köpt kan ha producerats av en anställd eller odlare som fortfarande lever i fattigdom. Hur är det möjligt? Det är lätt att önska att Fairtrade var en trollstav med vars hjälp några av världens fattigaste länder  kunde få en …

Magdalena-Streijffert-vit-mellan-310x310

Av
Generalsekreterare

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev