Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag infaller den 14 februari, en dag för omtanke och extra mycket uppmärksamhet kring Fairtrade-märkta blommor. Delta i uppmaningen på #dubbelomtanke och ge samtidigt bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om.

Gastronomie Cafe Food and Consumer Shooting 2013 Alla hjärtans dag - Marcus och Linn

Inför och under alla hjärtans dag syns Fairtrade extra mycket i såväl dagligvaruhandel som hos florister runt om i Sverige. Ge bort en Fairtrade-märkt ros till någon du tycker om eller välj Fairtrade-märkt choklad i butiken där du handlar. Då visar du inte bara omtanke om den som får din uppskattning, utan också om de människor som står bakom rosen och chokladen. Dubbel omtanke helt enkelt.

#Dubbelomtanke

Om du vill kan du också ta en bild på dig och den Fairtrade-märkta rosen eller chokladen och personen du ger detta till med hashtaggen #dubbelomtanke i sociala medier, så syns fotot på denna sida.

Du som är florist kan inför och under alla hjärtans dag hjälpa kunden att välja just Fairtrade-märkta blommor genom att beställa butiksmaterial och genom att skylta upp för blommorna i din butik. Vill du vidare veta mer om hur du som är florist gör skillnad genom att sälja just Fairtrade-märkta blommor, se informationsblad om Fairtrade-märkta blommor.

Möt Saidi Saidi och Gloria Burbano

 

 

 

 

 

 

 

 

Varför Fairtrade-märkta blommor?

Många av de blommor vi köper är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid är vanligt förekommande. Dessutom används ofta stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö.

Genom Fairtrade-certifieringen får de anställda på plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt rätten att organisera sig fackligt. Samtidigt ställs krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en Fairtrade-premie. Den investeras i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård, utifrån demokratiskt grundade beslut.

Fairtrade-märkta blommor

Blomsterpassagen-hornstull-2

 

Möt rosodlaren Christine

Christine Adhiambo är rosodlare i Kenya. Läs intervjun med henne där hon berättar om hennes arbets- och levnadsvillkor här.

Läs mer
Läs om blomsterodlingen

Anställda med stärkt självkänsla och framtidstro, en ökad produktion och ökad försäljning. Läs mer om blomsterodlingen Harvest Limited’s Athi River i Kenya här.

Läs mer
Senaste nyheten

Sverige bland de första i världen med Fairtrade-märkta pelargoner

Nu finns för första gången Fairtrade-märkta pelargoner att köpa i butik. Blomsterlandet tar succén med Fairtrade-märkta snittblommor och julstjärnor vidare till att nu lansera den folkkära pelargonen. De Fairtrade-märkta pelargonerna odlas upp som sticklingar på en Fairtrade-certifierad odling i Etiopien. När sticklingarna sedan kommer till …

På Fairtrade-bloggen

10 år med rättvis handel genom Fairtrade City-engagemang

Den 17 maj 2006 diplomerades Malmö som Sveriges första Fairtrade City. 3 november samma år diplomerades Munkfors i Värmland. Två kommuner som båda omdiplomerats till Fairtrade City 2016. Kommuner där de lokala styrgrupperna visat att de har en vilja att fortsätta driva frågan om sociala och …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev