World Fair Trade Day

World Fair Trade Day den andra lördagen i maj är dagen då människor världen över sätter fokus och firar rättvis handel. Vi vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag innefattar Fairtrade över 1,4 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 86 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bl a använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.
Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på.

Kampanjkit för World Fair Trade Day1

Var med och fira och sprid budskapet om Fairtrade till ännu fler. Inför kampanjen kommer ett kampanjkit finnas tillgängligt på vår hemsida med massor av enkla och roliga verktyg du kan använda dig av för att ännu fler ska bli medvetna om den skillnad som Fairtrade gör!

Information om World Fair Trade Day
Fairtrade-märkta bananer gör skillnad

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökar i såväl Sverige som internationellt, men många av världens bananodlare arbetar fortfarande under svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden. När du väljer Fairtrade-märkta bananer så får odlare och anställda schyssta arbets- och levnadsvillkor.

Läs mer
Senaste nyheten

Fairtrade flyttar till nytt kontor – stängt torsdag 26/2 och fredag 27/2

Nu flyttar vi till nya lokaler, från Åsögatan 115 till Åsögatan 119! Detta innebär att telefonerna och mailen är avstängd från och med klockan 12.00 under torsdag 26/2 och hela fredag 27/2. Vi kommer inte att kunna ta emot några samtal eller mail. Från och med måndagen …

På Fairtrade-bloggen

Fairtrade Sverige om Dick Durevalls kafferapport

Nyligen publicerades en intressant rapport om Fairtrade-märkt kaffe som Dick Durevall, verksam som forskare vid HUI Research och professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, tagit fram. Dick Durevall har analyserat hur intäkterna från försäljningen av Fairtrade-märkt malet kaffe fördelas mellan olika aktörer: kaffeproducentländer, Fairtrade Sverige …

Morgan Zerne

Av
VD, Fairtrade Sverige AB

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev