World Fair Trade Day

World Fair Trade Day infaller den andra lördagen i maj och är dagen då människor världen över firar och sätter fokus på rättvis handel. Vi vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag innefattar Fairtrade över 1,5 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 95,2 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.

Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på.

World Fair Trade Day 2015

Under World Fair Trade anordnades det aktiviteter på ca 30 platser runt om i landet, bl a så anordnade Kristinehamn ett cupcake-kalas med Fairtrade-tema, i Piteå tävlade lokala caféer om att bara den schysstaste bakelsen och i Tranås anordnade man en bananritartävling på biblioteket. På sociala medier syntes bananleenden och på flera håll runt om i landet uppmärksammade media World Fair Trade Day.

Karlstad 1 Linköping 1

Senaste nyheten

Premiär för Fairtrade-märkta julstjärnor

Sverige blir det första landet i världen som lanserar Fairtrade-märkta julstjärnor. De Fairtrade-märkta julstjärnorna startar sitt liv som sticklingar i Etiopien. När sticklingarna sedan kommer till Sverige tar svenska odlare vid och odlar fram den färdiga julstjärnan. De Fairtrade-märkta julstjärnorna finns nu i butik och …

På Fairtrade-bloggen

Ge odlarna en röst i klimatförhandlingarna

På måndag börjar äntligen klimattoppmötet i Paris. Ett möte då världens ledande politiker möts och ska fatta avgörande beslut om planetens framtida klimatpolitik. Det är nu det gäller. För Fairtrade-certifierade odlare är klimatförändringarna en av de största utmaningarna för att kunna fortsätta odla sina grödor. …

Magdalena-Streijffert-vit-mellan-310x310

Av
Generalsekreterare

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev