World Fair Trade Day

World Fair Trade Day infaller den andra lördagen i maj och är dagen då människor världen över firar och sätter fokus på rättvis handel. Vi vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag innefattar Fairtrade över 1,5 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 95,2 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.
Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på.

World Fair Trade Day 2015

Under World Fair Trade anordnades det aktiviteter på ca 30 platser runt om i landet, bl a så anordnade Kristinehamn ett cupcake-kalas med Fairtrade-tema, i Piteå tävlade lokala caféer om att bara den schysstaste bakelsen och i Tranås anordnade man en bananritartävling på biblioteket. På sociala medier syntes bananleenden och på flera håll runt om i landet uppmärksammade media World Fair Trade Day.

Karlstad 1 Linköping 1

Senaste nyheten

Fairtrade i Almedalen 2015

Under årets Almedalsvecka kommer Fairtrade finnas på plats som vanligt med det traditionsenliga minglet tillsammans med fackförbundet Vision. Dessutom arrangerar och deltar Fairtrade i en rad olika spännande seminarium och events. Här får du full uppsikt över var du träffar oss i Visby under veckan. …

På Fairtrade-bloggen

Nya Fairtrade-viner på box – god smak för en god sak!

Fairtrade verkar i de länder där behovet är som störst och Systembolagets ökade efterfrågan på Fairtrade-märkta viner har inneburit en stor skillnad för många människor. Försäljningen bidrar till minskad fattigdom och förbättrade villkor för odlare och anställda i Sydafrika, Chile och Argentina. Bara under 2014 …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev