World Fair Trade Day

World Fair Trade Day den andra lördagen i maj är dagen då människor världen över sätter fokus och firar rättvis handel. Fairtrade Sverige vill uppmärksamma denna dag genom att få så många arbetsplatser som möjligt att ha Fairtrade-märkta produkter i fikarummet. 

En stor del av det vi konsumerar idag konsumerar vi utanför hemmet. Det kan vara på restauranger, caféer men också på arbetsplatser där vi dricker stora mängder kaffe, men också äter väldigt mycket frukt. Många arbetsplatser har redan tagit ett första steg mot hållbarhet och bytt kaffet till Fairtrade-märkt, och nu är det dags att ta nästa steg och se till att även teet, sockret och frukten är Fairtrade-märkt!

Lokala kampanjaktiviteter

Var med och kampanja för Fairtrade på World Fair Trade Day, nedan hittar du två bra tips på vad du kan göra!

  1. Visa ditt bananleende. Skriv på bananen vad du tycker Fairtrade står för eller bidrar till, håll upp den framför munnen som ett leende och be någon ta en bild. Dela bilden på sociala medier under #hejdåfattigdom. Här kan du läsa mer.
  2. Bananritartävling. Anordna gärna en lokal bananritartävling där barn (men även vuxna) får tävla i att rita den schysstaste bananen. Ni utser själva det vinnande bidraget.

Bananleende - Hej möjligheter! Bananleende Teckningstävling - Anna 10 Simrishamn Teckningstävling - Nathalie 9 år Skövde

Information om World Fair Trade Day
Fairtrade-märkta bananer gör skillnad

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökar i såväl Sverige som internationellt, men många av världens bananodlare arbetar fortfarande under svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden. När du väljer Fairtrade-märkta bananer så får odlare och anställda schyssta arbets- och levnadsvillkor.

Läs mer
Senaste nyheten

Kampanjupptakt: Banankontakt och 80 000 anmälda fikadeltagare

Fairtrade Sverige laddar upp inför den största kampanjen någonsin. Nyligen släpptes kampanjfilmen ”Banankontakt” och inom kort släpps del två av Fairtrade-rapporten ”Schyssta bananer”, som tittar närmare på den svenska bananmarknaden. Snart samlas dessutom över en halv miljon människor i Sverige, däribland Kajsa Bergqvist, i fikautmaningen …

På Fairtrade-bloggen

Välkomna till Sverige Prosper, Patience och Kwame från Ghana!

Nu har bananodlarna Prosper Tamakloe och Patience Adzimah kommit till Sverige tillsammans med Kwame Banson från producentnätverket Fairtrade Africa! Prosper, som är ordförande i den lokala fackklubben på bananplantagen VREL i Ghana kom redan i måndags för att delta på Kommunals möte med förbundsledningen. I …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev