World Fair Trade Day 9 maj

World Fair Trade Day infaller i år lördagen den 9 maj och är dagen då människor världen över firar och sätter fokus på rättvis handel. Vi vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag innefattar Fairtrade över 1,5 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 95,2 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.
Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på.

Kampanjkit för World Fair Trade Day

Var med och fira och sprid budskapet om Fairtrade till ännu fler. Via länken nedan hittar du ett kit med material, banners, film, insändarmallar och annat som du kan använda för att lyfta Fairtrade på World Fair Trade Day! Klicka här för att komma till kampanjkitet.

Visa ditt bananleende

1Ett enkelt och roligt sätt att sprida budskapet om Fairtrade är att visa ditt bananleende. Det är enkelt, du behöver bara en banan och en tuschpenna. Skriv Hej och det du tycker Fairtrade står för eller bidrar till på bananen, be någon fota dig och sprid bilden på sociala medier med hashtaggen #hejdåfattigdom.
Här hittar du en pdf som beskriver hur du går tillväga.

Information om World Fair Trade Day

Bild-Instagram-Bananleende-2

Senaste nyheten

Fairtrade Sverige har utvecklat nytt verktyg för Sveriges regioner och landsting

Diplomeringen, som innefattar landsting och regioner, är ett resultat av engagemanget från Fairtrade City-diplomerade kommuner. Utifrån behov och önskemål ges de nu möjlighet att genom informationsaktiviteter och ansvarsfull upphandling med allmänna medel göra stor skillnad för att motverka fattigdom. Fairtrade region är en diplomering med …

På Fairtrade-bloggen

Gästblogg: Endast Fairtrade-rosor på Lidl – 1 års jubileum

Lagom till Mors Dag förra året tog vi på Lidl Sverige beslut om att bara sälja Fairtrade-rosor. I Lidls butiker har vi sedan flera år tillbaka sålt Fairtrade-rosor men för drygt ett år sedan bestämde vi oss för att satsa helhjärtat och konvertera alla våra …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev