World Fair Trade Day

World Fair Trade Day infaller den andra lördagen i maj och är dagen då människor världen över firar och sätter fokus på rättvis handel. Vi vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag innefattar Fairtrade över 1,5 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 95,2 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.
Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på.

World Fair Trade Day 2015

Under World Fair Trade anordnades det aktiviteter på ca 30 platser runt om i landet, bl a så anordnade Kristinehamn ett cupcake-kalas med Fairtrade-tema, i Piteå tävlade lokala caféer om att bara den schysstaste bakelsen och i Tranås anordnade man en bananritartävling på biblioteket. På sociala medier syntes bananleenden och på flera håll runt om i landet uppmärksammade media World Fair Trade Day.

Karlstad 1 Linköping 1

Senaste nyheten

Handel – ett viktigt verktyg för att nå de nya hållbarhetsmålen

I början av augusti enades FN:s medlemsstater om den slutliga texten för de nya hållbarhetsmålen. Officiellt kommer agendan antas av världens ledare vid toppmötet för hållbar utveckling i New York 25-27 september i år. För att nå en hållbar värld fri från fattigdom krävs en …

På Fairtrade-bloggen

Stort engagemang för Fairtrade i kyrkorna

I dag har vi äran att välkomna Eva-Maria Munck, koordinator på Sveriges kristna råd, som gästbloggare. Hon skriver om diplomeringen Kyrka för Fairtrade och det stora engagemang som finns för rättvis handel i kyrkor runt om i Sverige Sedan 2010 har jag förmånen att få arbeta med Kyrka …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev