World Fair Trade Day

World Fair Trade Day den andra lördagen i maj är dagen då människor världen över sätter fokus och firar rättvis handel. Vi vill fortsätta att uppmärksamma ännu fler på vilken skillnad Fairtrade gör för de människor som odlar och producerar våra varor.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. På de 25 år som gått har det hänt mycket och idag innefattar systemet över 1,3 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2013 betalades 86 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bl a använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.
Samtidigt lever fortfarande 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom världen över. Genom att vi blir fler som väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att allt fler människor får en inkomst som de kan leva på.

Kampanjkit för World Fair Trade Day

Var med och fira och sprid budskapet om Fairtrade till ännu fler. Inför kampanjen kommer ett kampanjkit finnas tillgängligt på vår hemsida men massor av enkla och roliga verktyg du kan använda dig av för att ännu fler ska bli medvetna om den skillnad som Fairtrade gör!

Information om World Fair Trade Day
Fairtrade-märkta bananer gör skillnad

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökar i såväl Sverige som internationellt, men många av världens bananodlare arbetar fortfarande under svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden. När du väljer Fairtrade-märkta bananer så får odlare och anställda schyssta arbets- och levnadsvillkor.

Läs mer
Senaste nyheten

Konsumenter i Sverige handlingsbenägna och engagerade i utvecklingsfrågor

Konsumenter är villiga att betala mer för varor från länder med utbredd fattigdom. Det visar en ny undersökning, framtagen på uppdrag av EU. 49 procent av de tillfrågade EU-medborgarna är villiga att betala mer för varan om det stöttar människorna i dessa länder, exempelvis genom …

På Fairtrade-bloggen

Hur vill du ha information om Fairtrade-märkningen?

Vi vill veta på vilket sätt du helst vill ta del av information kring produktmärkningen Fairtrade. Enkäten består av tre korta frågor här nedan och ditt deltagande betyder mycket, så har du några minuter över så tar vi tacksamt emot dina svar! Information om produktmärkningen …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev