World Fair Trade Day

World Fair Trade Day den andra lördagen i maj är dagen då människor världen över sätter fokus och firar rättvis handel. Fairtrade Sverige vill uppmärksamma denna dag genom att få så många arbetsplatser som möjligt att ha Fairtrade-märkta produkter i fikarummet. 

En stor del av det vi konsumerar idag konsumerar vi utanför hemmet. Det kan vara på restauranger, caféer men också på arbetsplatser där vi dricker stora mängder kaffe, men också äter väldigt mycket frukt. Många arbetsplatser har redan tagit ett första steg mot hållbarhet och bytt kaffet till Fairtrade-märkt, och nu är det dags att ta nästa steg och se till att även teet, sockret och frukten är Fairtrade-märkt!

Lokala kampanjaktiviteter

Var med och kampanja för Fairtrade på World Fair Trade Day, nedan hittar du två bra tips på vad du kan göra!

  1. Visa ditt bananleende. Skriv på bananen vad du tycker Fairtrade står för eller bidrar till, håll upp den framför munnen som ett leende och be någon ta en bild. Dela bilden på sociala medier under #hejdåfattigdom. Här kan du läsa mer.
  2. Bananritartävling. Anordna gärna en lokal bananritartävling där barn (men även vuxna) får tävla i att rita den schysstaste bananen. Ni utser själva det vinnande bidraget.

Bananleende - Hej möjligheter! Bananleende Teckningstävling - Anna 10 Simrishamn Teckningstävling - Nathalie 9 år Skövde

Information om World Fair Trade Day
Fairtrade-märkta bananer gör skillnad

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökar i såväl Sverige som internationellt, men många av världens bananodlare arbetar fortfarande under svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden. När du väljer Fairtrade-märkta bananer så får odlare och anställda schyssta arbets- och levnadsvillkor.

Läs mer
Senaste nyheten

Hälften av upphandlade produkter i offentlig sektor hållbara år 2020?

Genom uppropet #ModUpp2020 går för första gången flera tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet samman och uppmanar offentliga beslutsfattare och inköpare att ställa om till en modern upphandling. Fairtrade är en av initiativtagarna och målsättningen är att 50 % av alla upphandlade produkter i offentlig …

På Fairtrade-bloggen

Från skuggan av ett träd till ett eget bananmärke

”Tack vare Fairtrade-premien, har vi kunnat göra stora förbättringar i både vår verksamhet men också i vårt samhälle Samán. Vår hälsa har förbättrats och våra barn kan gå i skolan”, säger Reymundo Villarreal, ordförande i APPBOSA, en Fairtrade-certifierad organisation för bananodlare i Peru, som i …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev