World Fair Trade Day

World Fair Trade Day den andra lördagen i maj är dagen då människor världen över sätter fokus och firar rättvis handel. Fairtrade Sverige vill uppmärksamma denna dag genom att få så många arbetsplatser som möjligt att ha Fairtrade-märkta produkter i fikarummet. 

En stor del av det vi konsumerar idag konsumerar vi utanför hemmet. Det kan vara på restauranger, caféer men också på arbetsplatser där vi dricker stora mängder kaffe, men också äter väldigt mycket frukt. Många arbetsplatser har redan tagit ett första steg mot hållbarhet och bytt kaffet till Fairtrade-märkt, och nu är det dags att ta nästa steg och se till att även teet, sockret och frukten är Fairtrade-märkt!

Lokala kampanjaktiviteter

Var med och kampanja för Fairtrade på World Fair Trade Day, nedan hittar du två bra tips på vad du kan göra!

  1. Visa ditt bananleende. Skriv på bananen vad du tycker Fairtrade står för eller bidrar till, håll upp den framför munnen som ett leende och be någon ta en bild. Dela bilden på sociala medier under #hejdåfattigdom. Här kan du läsa mer.
  2. Bananritartävling. Anordna gärna en lokal bananritartävling där barn (men även vuxna) får tävla i att rita den schysstaste bananen. Ni utser själva det vinnande bidraget.

Bananleende - Hej möjligheter! Bananleende Teckningstävling - Anna 10 Simrishamn Teckningstävling - Nathalie 9 år Skövde

Information om World Fair Trade Day
Fairtrade-märkta bananer gör skillnad

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökar i såväl Sverige som internationellt, men många av världens bananodlare arbetar fortfarande under svåra sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden. När du väljer Fairtrade-märkta bananer så får odlare och anställda schyssta arbets- och levnadsvillkor.

Läs mer
Senaste nyheten

Munkfors kommun bäst på Fairtrade-fika

I torsdags fikades det som aldrig förr runt om i landet, från de norrländska fjällen till de sydligaste delarna av Skåne. Allra bäst på att fika Fairtrade var man i den värmländska kommunen Munkfors. Där fikade hela 80 procent av kommuninvånarna och man tog samtidigt …

På Fairtrade-bloggen

Fikadeltagarnas engagemang gynnar bananodlarna

Imorgon kommer över en halv miljon människor i Sverige att fika Fairtrade i Fairtrade Challenge. Redan nu är över 515 000 personer registrerade på vår hemsida och jag är övertygad om att vårt rekord från 2012 med 615 000 fikadeltagare kommer att slås. Jag tycker …

Magdalena Streijffert, Generalsekreterare Fairtrade Sverige foto: Linus Hallgren

Av
Generalsekreterare

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev