Borlänge blir Sveriges 62:a Fairtrade City

Engagemanget för rättvis handel fortsätter att växa i Dalarna. Nu är det dags för Borlänge att som tredje kommun i länet att ta emot diplomeringen efter Ludvika och Avesta. Borlänge blir då den 62:a i skaran Fairtrade City-diplomerade kommuner i Sverige.

– Jag är glad och stolt över att vi lyckades bli ett Fairtrade City. Nu är vi på ett vis i mål, men det stora arbetet ligger fortfarande framför oss, och det känns spännande och utmanande, låter Borlänges styrgrupps ordförande Rikard Rudolfsson meddela.

Idag, tisdag 4 mars klockan 13.30 kommer diplomet att överlämnas i kommunfullmäktige av Fairtrades generalsekreterare Magdalena Streijffert. Klockan 16.00 följer sedan ett ett mingel i köpcentret Kupolen, dit allmänheten välkomnas för information och samtal om Borlänges framtid som Fairtrade City.

Men Fairtrade är inte en nyhet för borlängeborna. Redan i höstas, i  samband med Fairtrades årliga kampanj fick Borlänge besök av två kaffeodlare från den Fairtrade-certifierade organisationen Fedecares. På Ica Kvantum i Borlänge träffade Celine Herrera och Narciso Dominguez från Dominikanska Republiken nyfikna ortsbor för att prata om den skillnad Fairtrade gör. Såväl trogna Fairtrade-konsumenter som de som tidigare varit obekanta med produktmärkningen bjöds möjligheten att ta del av Celines och Narcisos berättelser om hur Fairtrade gör skillnad i deras vardag på Dominikanska republiken. Även på Hagagymnasiet mottogs Celine och Narciso av två nyfikna gymnasieklasser.

– Vi ser fram emot ett framgångsrikt arbete för rättvis handel och ökad etisk konsumtion i Borlänge och hela Dalarna. Nu hoppas jag att fler kommuner i Dalarna följer Borlänges goda exempel, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Kaffeodlarna Celine Herrera och Narciso Dominguez träffar Ica-handlaren Johan Wester och representanter ur styrgruppen för Fairtrade City Borlänge

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Arbetet leds av en styrgrupp som ska representera hela lokalsamhället.

Diplomeringen startade i Storbritannien 2000 idag finns det över 1300 Fairtrade City-diplomerade kommuner världen över. I Sverige lanserade konceptet Fairtrade City 2006 och har sedan dess diplomerat 62 kommuner.