Premiär för Fairtrade-märkta julstjärnor

Sverige blir det första landet i världen som lanserar Fairtrade-märkta julstjärnor. De Fairtrade-märkta julstjärnorna startar sitt liv som sticklingar i Etiopien. När sticklingarna sedan kommer till Sverige tar svenska odlare vid och odlar fram den färdiga julstjärnan. De Fairtrade-märkta julstjärnorna finns nu i butik och du hittar dem bland annat i Blomsterlandets butiker runt om i landet.

De Fairtrade-märkta julstjärnorna är också den allra första Fairtrade-märkta krukväxten på den svenska marknaden. Det är relativt vanligt att sticklingar till krukväxter drivs upp i varmare länder, för att sedan få växa klart i Europa. Så är fallet med de Fairtrade-märkta julstjärnorna som är uppdrivna på ett Fairtrade-certifierat plantage i Etiopien, men sedan fått växa klart i Sverige. Mattias Svegin är trädgårdsmästare på Tågerups Trädgård i Sunnanå nere i Skåne och har odlat färdigt de Fairtrade-märkta julstjärnorna.

– Vi på företaget ville vara med och göra skillnad för fler och på ett välorganiserat sätt. Vi valde Fairtrade för att det är förenligt med vår verksamhet och vi vet att våra kunder efterfrågar Fairtrade-produkter, säger Mattias.

Fairtrade-märkta-julstjärnor. Foto: Mäster Grön

 

 

 

 

 

 

 

Fairtrade-märkta rosor har funnits på den svenska marknaden i flera år och idag är mer än var tredje ros som säljs Fairtrade-märkt. Idag finns det även Fairtrade-märkta nejlikor, liljor och blandade buketter. Julstjärnan blir dock den första Fairtrade-märkta krukväxten i Sverige.

– Fairtrade-märkta rosor har blivit en succé bland kunder och att Sverige nu som första land i världen lanserar Fairtrade-märkta julstjärnor är ett stort steg framåt. När du som konsument väljer Fairtrade-märkta julstjärnor bidrar du till att barnarbete motverkas och grundläggande mänskliga rättigheter respekteras i produktionen, säger Daniel Sommerstein, produktansvarig på Fairtrade Sverige.

Läs mer: