Frågor & svar

Kontroll Fairtrade-märkta bananer i Peru Foto: Linus HallgrenVanliga frågor

De mest återkommande frågorna som kommer till Fairtrade handlar om allt ifrån vad en Fairtrade-märkt produkt kostar till hur Fairtrades kriterier ser ut. Läs både frågorna och svaren här.

Vad är rättvis handel?

Vad innebär rättvis handel och vad är skillnaden mellan Fairtrade och Fair Trade? Läs mer om rättvis handel här.

Fairtrade, miljökriterier och klimat

En viktig del av kriterierna – som utvecklas av Fairtrade International – är miljöhänsyn, som syftar till att förbättra välfärd, hälsa och livsvillkor för de människor som producerar råvaran till de produkter vi handlar. Läs om Fairtrade, miljökriterier och klimat.

Fairtrade, frihandel & marknadskrafter

Handel leder till välstånd, men kan inte ske utan spelregler. En sådan måste vara att mänskliga rättigheter respekteras, att handeln sker inom ramen för befintliga internationella konventioner. Detta är inte alltid fallet – därför finns Fairtrade. Läs mer om Fairtrade, frihandel och marknadskrafter här.

Fairtrades råvaruprogram

Med start 2014 lanserades Fairtrades råvaruprogram, som komplement till befintlig Fairtrade-märkning och med fokus på bomull, kakao och socker. Detta råvaruprogram sätter fokus på den Fairtrade-certifierade råvaran och på ökade försäljningsvolymer för producenten, utifrån befintliga kriterier och kontrollsystem, men utan att slutprodukten blir Fairtrade-märkt och därmed utan Fairtrade-märkningens krav på att allt som kan vara Fairtrade-certifierat i produkten ska vara det. Företagens arbete med råvaruprogrammet kommuniceras genom ett programmärke för den specifika råvaran. Genom råvaruprogrammet får producenten fler potentiella köpare och fler försäljnings­kanaler för råvaran. Läs mer om Fairtrades råvaruprogram här.

Frågor och svar om rapporten från SOAS, London University

I slutet av maj 2014 publicerade en forskningsgrupp vid SOAS, London University, rapporten ”Fairtrade, sysselsättning och fattigdomsbekämpning i Etiopien och Uganda”. Här bemöts några av de påståenden och frågor som kommit upp med anledning av rapporten.

Möt odlarna

1,6 miljoner odlare och anställda i 74 länder drar nytta av försäljningen av Fairtrade-märkta varor. En siffra som ökar år för år. Om man också räknar med familjerna är antalet människor som berörs av Fairtrade fler än 8 miljoner. Möt några av dem här, och låt dig inspireras av hur Fairtrade har skapat förutsättningar för utveckling i deras liv.

Läs mer
Senaste nyheten

Sverige bland de första i världen med Fairtrade-märkta pelargoner

Nu finns för första gången Fairtrade-märkta pelargoner att köpa i butik. Blomsterlandet tar succén med Fairtrade-märkta snittblommor och julstjärnor vidare till att nu lansera den folkkära pelargonen. De Fairtrade-märkta pelargonerna odlas upp som sticklingar på en Fairtrade-certifierad odling i Etiopien. När sticklingarna sedan kommer till …

På Fairtrade-bloggen

Visa dubbel omtanke på mors dag

Om tre dagar infaller mors dag, en dag då vi visar extra uppskattning och uppmärksamhet för våra mammor. Kanske har du redan nu börjat fundera på en present att ge bort? Visa dubbel omtanke på mors dag genom att ge bort något som du vet …

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev