Frågor & svar

Kontroll Fairtrade-märkta bananer i Peru Foto: Linus HallgrenVanliga frågor

De mest återkommande frågorna som kommer till Fairtrade handlar om allt ifrån vad en Fairtrade-märkt produkt kostar till hur Fairtrades kriterier ser ut. Läs både frågorna och svaren här.

Vad är rättvis handel?

Vad innebär rättvis handel och vad är skillnaden mellan Fairtrade och Fair Trade? Läs mer om rättvis handel här.

Fairtrade, miljökriterier och klimat

En viktig del av kriterierna – som utvecklas av Fairtrade International – är miljöhänsyn, som syftar till att förbättra välfärd, hälsa och livsvillkor för de människor som producerar råvaran till de produkter vi handlar. Läs om Fairtrade, miljökriterier och klimat.

Fairtrade, frihandel & marknadskrafter

Handel leder till välstånd, men kan inte ske utan spelregler. En sådan måste vara att mänskliga rättigheter respekteras, att handeln sker inom ramen för befintliga internationella konventioner. Detta är inte alltid fallet – därför finns Fairtrade. Läs mer om Fairtrade, frihandel och marknadskrafter här.

Fairtrades råvaruprogram

Med start 2014 lanserades Fairtrades råvaruprogram, som komplement till befintlig Fairtrade-märkning och med fokus på bomull, kakao och socker. Detta råvaruprogram sätter fokus på den Fairtrade-certifierade råvaran och på ökade försäljningsvolymer för producenten, utifrån befintliga kriterier och kontrollsystem, men utan att slutprodukten blir Fairtrade-märkt och därmed utan Fairtrade-märkningens krav på att allt som kan vara Fairtrade-certifierat i produkten ska vara det. Företagens arbete med råvaruprogrammet kommuniceras genom ett programmärke för den specifika råvaran. Genom råvaruprogrammet får producenten fler potentiella köpare och fler försäljnings­kanaler för råvaran. Läs mer om Fairtrades råvaruprogram här.

Frågor och svar om rapporten från SOAS, London University

I slutet av maj 2014 publicerade en forskningsgrupp vid SOAS, London University, rapporten ”Fairtrade, sysselsättning och fattigdomsbekämpning i Etiopien och Uganda”. Här bemöts några av de påståenden och frågor som kommit upp med anledning av rapporten.

Möt odlarna

1,6 miljoner odlare och anställda i 74 länder drar nytta av försäljningen av Fairtrade-märkta varor. En siffra som ökar år för år. Om man också räknar med familjerna är antalet människor som berörs av Fairtrade fler än 8 miljoner. Möt några av dem här, och låt dig inspireras av hur Fairtrade har skapat förutsättningar för utveckling i deras liv.

Läs mer
Senaste nyheten

Sommartider – semesterstängt i webshopen

Mellan 6 juli och 8 augusti är Fairtrades webshop semesterstängd. Observera att om du behöver ha informationsmaterial under sommaren så måste beställningen göras senast den 6 juli. Vi önskar alla en riktigt glad sommar fullspäckad med islatte, glass och andra somriga Fairtrade-produkter!               …

På Fairtrade-bloggen

Vägen till en lön att leva på

Den Fairtrade-märkta produkten du precis har köpt kan ha producerats av en anställd eller odlare som fortfarande lever i fattigdom. Hur är det möjligt? Det är lätt att önska att Fairtrade var en trollstav med vars hjälp några av världens fattigaste länder  kunde få en …

Magdalena-Streijffert-vit-mellan-310x310

Av
Generalsekreterare

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev