Rogelio López, kaffeodlare, Honduras

”Jag vill tacka alla som köper Fairtrade-märkta varor i era länder. Vi är beroende av dem för att kunna utvecklas, säger Rogelio López. Man kan inte äta kaffe, det mättar inga magar, vi måste sälja det!”

Rogelio och Reyna López visar stolt upp sitt nylagda golv. Nyligen var det bara ett jordgolv, men nu är de äntligen klara med alla förbättringar på huset som de kunnat göra tack vare att deras kooperativ har blivit Fairtrade-certifierat. Rogelio, Reyna och deras tre döttrar bor i ett litet tegelhus i byn Peloncitos i sydvästra Honduras. På tomten trängs blommande rosenbuskar med hönshus, torrdass, en diskho, en inhägnad med grisar – och en bil.

– Nu kan jag köra mitt kaffe till kooperativet i byn. Jag behöver inte sälja något alls till de förbipasserande uppköparna som betalar dåligt. Det är ovärderligt för oss, förklarar han.

Men så här har det inte alltid varit. Rogelio berättar om hur de flyttade till byn och lyckades komma över en bit jord, och om hur de slitit och kämpat för att bygga upp det de har idag. Rogelio minns med skräck när torkan för några år sedan höll på att ta död på hela deras kaffeodling.

– Torkan var svår och till slut var jag så desperat att jag vattnade mina plantor dag och natt. När regnet äntligen kom tackade jag Gud och jag såg att mina plantor skulle överleva. Men det var en tuff tid.

Rogelio gick med i kooperativet Coarene, som erbjöd honom och andra odlare att gå över till ekologisk odling, vilket ger ett högre pris för kaffet. Kooperativet ställde upp med lån och utbildning. De fick lära sig att odla utan bekämpningsmedel och hur man tillverkar organisk gödning.

– Det kändes som en stor risk att sluta bespruta plantorna. Många av oss hade skulder och ingen hade råd att förlora en skörd. Men jag ångrar mig inte en sekund. Idag har jag en bra skörd och jag vet att mitt kaffe inte förgiftar jorden. Tänk att det går att få bukt med skadedjuren med en blandning av chili och vitlök!

Rogelio engagerade sig i kooperativet och idag sitter han med i styrelsen. Coarene drivs demokratiskt med stormötet som högsta beslutande organ – en förutsättning när kooperativet så småningom tog steget in på den Fairtrade-marknaden. Med både ekologisk och Fairtrade-certifiering kan medlemmarna i Coarene känna ekonomisk trygghet. Tack vare ett långsiktigt affärskontrakt som har upprättats med en importör i Holland har medlemmarna en garanterad inkomst för år framöver. Skulle skörden slå fel ett år finns dessutom utrymme för kooperativet att gå in med förskottsbetalning och krediter.

Tyvärr kan importören i Holland inte köpa allt kaffe som odlas i Peloncitos till Fairtrade-priset. Efterfrågan från konsumenthåll i Europa är nämligen fortfarande för låg. Gör ett aktivt val som konsument, köp Fairtrade-märkt kaffe och ge fler chansen att verkligen få betalt för det tunga arbete de utför!

Ania Janerud, Kooperation Utan Gränser

 

Senaste nyheten

Fairtrade flyttar till nytt kontor – stängt torsdag 26/2 och fredag 27/2

Nu flyttar vi till nya lokaler, från Åsögatan 115 till Åsögatan 119! Detta innebär att telefonerna och mailen är avstängd från och med klockan 12.00 under torsdag 26/2 och hela fredag 27/2. Vi kommer inte att kunna ta emot några samtal eller mail. Från och med måndagen …

På Fairtrade-bloggen

Fairtrade Sverige om Dick Durevalls kafferapport

Nyligen publicerades en intressant rapport om Fairtrade-märkt kaffe som Dick Durevall, verksam som forskare vid HUI Research och professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, tagit fram. Dick Durevall har analyserat hur intäkterna från försäljningen av Fairtrade-märkt malet kaffe fördelas mellan olika aktörer: kaffeproducentländer, Fairtrade Sverige …

Morgan Zerne

Av
VD, Fairtrade Sverige AB

Prenumerera på Fairtrades nyhetsbrev