Meny

3 varor du kan byta till Fairtrade

Vill du också engagera dig och göra skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom, men du vet inte riktigt hur? Ett enkelt och bra sätt är att byta till Fairtrade-märkta produkter när du handlar. Här ger vi tips på 3 vanliga varor i din varukorg som du enkelt kan byta till Fairtrade-märkt.

1. Banan

Bananen är ett utmärkt mellanmål som är praktiskt naturligt förpackad. Den är enkel att ta med sig på utflykter och alla andra tillfällen där man kan komma att behöva en snabb påfyllning av energi. Men bananens väg till butikshyllan är inte alltid enkel.

En klase bananer. Foto: Simon EngströmEn klase bananer. Foto: Simon Engström

De flesta bananer produceras på stora plantageodlingar som ägs av större internationella företag. Arbetssituationen för de anställda är ofta anmärkningsvärt dålig: låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsvillkor, inskränkningar av organisationsrätten och hantering av hälso- och miljöfarliga kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning, är några exempel.

Fairtrade arbetar för att komma till rätta med problematiken genom att ge plantageanställda och odlare förutsättningar att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Det handlar om att producenterna som lägst får ett minimipris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion samt en premie som de själva bestämmer över. Det ställs även krav på att säsongsanställda och fast anställda ges samma förutsättningar och förmåner för samma arbete och mycket mer!

Du kan bidra genom att välja Fairtrade-märkta bananer nästa gång du handlar!

Visste du att:

 • Bananen egentligen är ett bär.
 • Bananplantan är en blommande ört av släkten Musa.
 • Det finns ett stort antal olika sorter av bananer. Det flesta banansorter behöver tillagas innan de kan ätas. Det är mest här i västvärlden vi konsumerar dessertbananen som inte behöver någon tillagning.
 • I Sverige äter vi i snitt 17 kg bananer per person varje år. Räknat i antal bananer så blir det 100 bananer som vi sätter i oss årligen.

2. Kaffe

Vad vore livet utan kaffet för oss som inte kan tänka oss en frukost utan en uppiggande kopp java? Kaffet är din följeslagare i vått och torrt. Men klimatförändringarna är ett hot mot kaffeodlarna. Kaffeplantor är känsliga och påverkas negativt av stigande temperaturer. Om inget görs kan många av dagens odlingar slås ut redan 2050.

Kaffebönor och kaffekopp. Foto: Simon EngströmKaffebönor och kaffekopp. Foto: Simon Engström

Genom Fairtrade får odlarna verktyg för att kunna minska sin miljöpåverkan och kunskap för att kunna hantera konsekvenserna av klimatförändringarna.

Så när det är dags för att köpa hem nytt kaffe, välj Fairtrade-märkt!

Visste du att:

 • Legenden om hur kaffet upptäcktes säger att det var etiopiska herdar som upptäckte att deras getter blev superpigga efter att ätit blad och bär från kaffebusken.
 • Varje dag så dricks det över 2 miljarder koppar kaffe i världen.
 • Finländare dricker mest kaffe per år (10 kilo per person). Sverige ligger på andra plats med cirka 9 kilo. Det blir ungefär 3 koppar kaffe per person och dag.

3. Choklad

Njutningen av bara tanken på att få sätta tänder i en ljuvlig chokladkaka kan få varje sann kakaoälskare i spinn. Choklad i måttliga mängder anses också vara bra för hälsan. Produktionen av kakaon i chokladen vi äter är däremot inte alltid så sockersöt.

Chokladkaka. Foto: Simon EngströmChokladkaka. Foto: Simon Engström

Många barn arbetar under tvång med farliga och tunga moment i produktionen av kakao. Att barn tvingas arbeta beror oftast på fattigdom. Fairtrade arbetar aktivt för att motverka de grundläggande orsakerna till barnarbete genom att bidra till att producenter i länder med utbredd fattigdom får högre inkomster och långsiktiga handelsavtal, vilket ger en tryggare familjeekonomi.

Så välj Fairtrade-märkt choklad nästa gång och njut!

Visste du att:

 • För att göra ett halvt kilo choklad behövs ungefär 400 kakaobönor.
 • I USA och Brasilien äter man med stor förkärlek chokladpizza!
 • 1847 tillverkades den första chokladkakan efter att man lyckats göra pulver av kakaobönorna.
 • Mörk choklad görs av kakaomassan medan vit choklad består av kakaosmör.
 • Det sägs att Mayaindianerna använde kakaobönor som valuta.

Extratips:

Vill du veta mer om utbudet av Fairtrade-märkta produkter i Sverige? Då kan du göra en sökning i vår produktdatabas.

Dela