blogg / 06 Nov 2017

30 miljoner Delicatobollar – nu ännu godare

Delicatos fantastiska chokladboll är det nog få som missat. Nu är storfavoriten även en del av Fairtrades råvaruprogram för kakao! Idag gästbloggar Emma Norbäck, Kvalitets & Hållbarhetschef på Delicato, om satsningen på Fairtrade.

Delicato är mitt uppe i ett spännande förnyelsearbete som syftar till att ge kraft till både företag, varumärke och marknadserbjudande. Vår mission är att skapa en godare gemenskap genom fika – godare i flera bemärkelser – såklart genom smaskiga bakverk men också gott för samhälle och miljö.

Fairtrades råvaruprogram gav nya möjligheter

Delicato har, sedan det grundades 1948, haft stort fokus på råvaror – hög kvalitet och svenska råvaror så långt som det är möjligt. Både för att gynna svensk livsmedelsproduktion men också för att svenska riktlinjer utgör en trygghet för goda arbetsförhållanden. Men råvaror som exempelvis kakao odlas inte i vårt avlånga land. Istället får vi vända oss till varmare breddgrader för att hitta rätt råvara, men tyvärr är trygghet för goda arbetsförhållanden inte en verklighet för många av de människor som odlar dessa grödor. Här ser vi Fairtrade som en garant för bland annat en schysst odling och säkrare försörjning för odlarna, så att de kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Just Fairtrades nya råvaruprogram har möjliggjort för oss att kommunicera vår satsning till konsument, något vi ser som en stor fördel.

Kakaoodlaren Dou Bouré Guébré, Elfenbenskusten. Foto: Éric St-Pierre

Kakaoodlaren Dou Bouré Guébré, medlem i kooperativet Coopérative Agricole N’Zrama de N’Douci (CANN) i Elfenbenskusten. Foto: Éric St-Pierre

Fairtrade – störst effekt med Delicatobollen

Från oktober 2017 är vi stolta att över att alla 30 miljoner Delicatobollar som årligen äts kommer vara en del i Fairtrades råvaruprogram för kakao. Det är ganska många bollar och vi ser därför att vi gör en stor skillnad på kakaomarknaden. Vi kommer framöver att köpa in kakao från Fairtrade-certifierade odlare motsvarande mängden som Delicatobollen innehåller. Genom Fairtrades råvaruprogram får kakaoodlare möjlighet att sälja en större andel av sin produktion som Fairtrade. Genom detta bidrar vi till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Vår Delicatoboll är självklart lika god nu som tidigare – gott i dubbel bemärkelse.

Delicatobollarna hittar du i din dagligvarubutik.

Delicatobollarna hittar du i din dagligvarubutik.

Andra exempel på vårt hållbarhetsarbete är att vi har lagt om vårt varuflöde för att minska mängden transporter och att vi har bytt ut förpackningsmaterial och genom det minskat vårt koldioxidutsläpp markant. Vi samarbetar också med Kompisbyrån för ökad integration genom fika – gå gärna in på Kompisbyrån.se och fika du också!

/Emma Norbäck, Kvalitets & Hållbarhetschef Delicato