Meny

4 tips på Fairtrade-märkta presenter till mors dag!

På söndag är det mors dag, dagen då vi gärna ger lite extra kärlek till våra mödrar. Ofta vill vi visa omtanke genom en liten gåva, och som vanligt gillar vi på Fairtrade att visa #dubbelomtanke. Därför ger vi några tips på Fairtrade-märkta presenter att ge bort till mor!

En ”tack-för-allt-du-gör” -bukett

Idag kan du hitta olika blommor som är Fairtrade-märkta. Mest populär är såklart rosen, som är perfekt att ge bort i kärleksgåva. Blomsterindustrin har inte sällan låga löner och otrygga arbetsvillkor. Men genom Fairtrade får de anställda på blomsterfarmen bättre arbetsvillkor genom minimilöner och ordentliga anställningskontrakt. Så, lägg ihop en fin bukett (eller låt floristen göra det åt dig) och överraska mamma med blommor i alla världens färger!

Läs mer om Fairtrades arbete med blomsterproduktion här.

En ”världens-bästa-mamma” -t-shirt

Är du en riktig pysslare så trycker du en egen t-shirt. Men har du inte den möjligheten så ska du icke förtrösta. Det finns massvis av fina tröjor, halsdukar, mössor, strumpor och byxor som är producerade av Fairtrade-märkt bomull. Många av våra kläder görs av bomull som producerats av odlare som lever under fattiga förhållanden och som tvingas sälja sin råvara för långt under produktionspriset. Men med Fairtrade-certifierad bomull kan du med gott samvete glädja mamma med ett nytt tillskott i garderoben eftersom du då har garanterats att odlarna fått ett minimipris för varan!

Här kan du läsa mer om vad Fairtrade gör för skillnad i bomullsindustrin.

Ett ”ta-hand-om-dig-själv”-spa

Känner du att din mamma behöver slappna av lite? En riktigt go kräm eller olja gör mirakel för både kropp och själ. Sheasmör, olivolja, kakaosmör, socker, honung, kokosolja och arganolja är exempel på det bästa av två världar: underbart för kroppen och finns som Fairtrade-märkt. Sätt ihop ett litet paket med dina välgörande favoriter och låt din mamma grotta ner sig i soffan, har du tur finns det kvar lite för dig också!

Ett ”du-är-värd-mer-än-guld” -smycke

Känner du att du vill skämma bort din mamma över skyarna? Ja, då är guldsmycket rätt val för dig. Fairtrade har tagit fram speciella riktlinjer för guldsmeder som lever under fattiga förhållanden, eftersom industrin inte alltid är lika gyllene. Mellanhänder, låga priser och exploatering är dessvärre vardag för många människor som arbetar inom industrin.

Men Fairtrade möjliggör att du som konsument kan bidra till att dessa människor får en schysst betalning, en säker arbetsplats och förbud mot tvångs- och barnarbete. Garanti: din mamma kommer bli överlycklig.

Kika här för mer information om Fairtrade-certifieringen på guld.

Vill du veta mer om vilka produkter som är Fairtrade-märkta? Sök i vår produktdatabas!

Dela