Hoppa till innehåll
Start / Aktuellt / 5 fantastiska recept inför World Fairtrade Challenge
Blogg /

5 fantastiska recept inför World Fairtrade Challenge

Världens största Fairtrade-fika närmar sig – World Fairtrade Challenge 2017! Varför inte baka en kladdig rawfoodkaka eller bjuda på muffins med banan och blåbär? Ta del av 5 olika recept nedan som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser.

Självklart kan du även anpassa dessa recept efter dina preferenser. Hoppas att du blir inspirerad till att baka någonting gott inför fikadagarna!

Mugcake med banan och choklad

Cirka 6 personer

Mugcake med banan och choklad.
Mugcake med choklad och banan. Recept och bild: Mia Öhrn

Du behöver:

  •  100 g smör
  • 1 ½ dl råsocker – Fairtrade
  • 2 mogna bananer – Fairtrade
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker – Fairtrade
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g mörk choklad – Fairtrade
  • Eventuellt kakao (Fairtrade) till dekor

Gör så här:

Smält smöret. Mosa bananerna med en gaffel tillsammans med sockret i en bunke. Vispa ner äggen. Vispa sedan även ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och det smälta smöret. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten. Fördela smeten i små mikrosäkra kaffekoppar eller skålar. Lämna drygt 1 cm till kanten. Grädda en kopp i taget på full effekt (cirka 750 watt) i mikron i cirka 1 minut. Om smeten börjar höja sig för mycket ur koppen är det bara att pausa några sekunder och sedan fortsätta grädda igen. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten.

Låt kakan svalna lite och servera sedan gärna med vaniljglass eller grädde. Pudra eventuellt lite kakaopulver som dekor.

Recept av Mia Öhrn – konditor och matskribent

Rawfoodkaka (glutenfri)

Glutenfri rawfoodkaka
Glutenfri rawfoodkaka. Recept: Angelas Heaven

Du behöver:

  • 6 dl solrosfrön
  • 5 dl urkärnade medjooldadlar
  • 6 msk kakao
  • 2 msk vatten
  • 2 dl kokosflingor

Fyllning

  • 100 g mörk choklad
  • 5 dl cashewnötter
  • 16 msk tjock kokosgrädde
  • 4 dl urkärnade medjooldadlar
  • 6 msk kakao
  • 6 msk kokosolja utan smak
  • 4 tsk vaniljextrakt
  • En nypa salt
  • 0,5 dl rostade pistagenötter eller kakao till dekoration

Gör så här:

Botten …

  1. Lägg solrosfröna i en mixer och mixa tills det är ett fint mjöl.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna för botten och mixa tills smeten är jämn och håller samman.
  3. Pressa ned smeten i en form med löstagbara kanter. Formen jag använde var 18cm med löstagbar kant.

Fyllning …

  1. Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa tills det är ett mjukt, krämigt nötsmör. Det kan ta ett par minuter, men ge inte upp. Efter ett tag sipprar fetter ut ur nötterna och du får ett härligt nötsmör. Du kan behöva stanna och skrapa ner från sidorna ett par gånger.
  2. Smält chokladen.
  3. Lägg alla ingredienserna till fyllningen i en mixer eller matberedare och mixa tills det är helt slätt och krämigt.
  4. Häll fyllningen på botten och ställ i kylen över natten eller ett par timmar.
  5. Dekorera med finhackade pistagenötter eller kakao och ekologiska färska blommor.

Recept av Angela (www.angelasheaven.com)

Chokladmoussebakelse

Chokladmoussebakelse. Recept och bild av Frida Fasth i Vetlanda.

Du behöver (för chokladkakan):

  • 100 g choklad – Fairtrade
  • 50 g ekologiskt smör
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 dl råsocker – Fairtrade
  • 1 dl ekologiskt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker – Fairtrade

Sätt ugnen på 175 grader. Smält choklad och smör i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ner chokladen och mjölet i äggsmeten. Häll i en form ca 20×25 cm. Grädda mitt i ugn i 10-15 min.

Du behöver (för chokladmoussen):

  • 200 g choklad – Fairtrade
  • 2 ekologiska äggulor
  • 4 dl ekologisk vispgrädde
  • 2 apelsiner – rivet skal och 2 msk saft – Fairtrade

Gör så här:

Smält chokladen. Tillsätt äggulor, rivet apelsinskal och saft. Vispa grädden och vänd ner choklad- och apelsinblandningen.

Montering:
Använd ett glas för att trycka ut små runda chokladbottnar av chokladkakan. Klipp ut en remsa av overhead-papper och gör en cylinder med chokladkakan i botten. Fyll cylindern med chokladmousse och ställ i kylen ett par timmar. Lossa försiktigt pappret och servera.

Recept av Frida Fasth i Vetlanda

Jordnötsbitar med banan

30-40 st

Jordnötsbitar med banan. Recept av Jessica Frej.

Du behöver:

  • 1 burk jordnötssmör – Fairtrade
  • 1 dl rörsocker – Fairtrade
  • 2 dl sirap – Fairtrade
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 dl puffat ris
  • 5 dl cornflakes
  • 1 dl salta jordnötter – Fairtrade
  • 1 dl bananchips – Fairtrade
  • 200 g mörk choklad – Fairtrade

Gör så här:

Värm jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull på svag värme tills de är mjuk och blir följsamt. Häll ner kokosflingor, puffat ris, och cornflakes. Rör runt så att allt blandas väl. Häll ut massan på ett bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper ovan på och tryck ur massan till en rektangel som är ca 1,5cm tjock. Var försiktig så du inte bränner dig, blir det varmt ta på grytvantar. Ta bort det övre bakplåtspappret.

Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Häll chokladen över hela ytan på jordnötssmörsmassan. Häll över de salta jordnötterna och bananchipsen när chokladen fortfarande är varm så de fastnar i chokladen. Ställ svalt tills chokladen stelnar och skär sen i små bitar.

Recept av Jessica Frej – matskribent, föreläsare, kursledare och tv-kock– Känd från Sveriges mästerkock

Muffins med banan och blåbär

12 st

Muffins med banan och blåbär. Recept av Mattias Kristiansson.

Du behöver:

  • 4½ dl fullkornsvetemjöl
  • 2 msk vetegroddar
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk mald kardemumma (Fairtrade)
  • 1 tsk mald kanel (Fairtrade)
  • ½ tsk salt
  • 3 bananer (Fairtrade)
  • ½ dl agavesirap
  • 1½ dl rapsolja
  • 2 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
  • 3 dl blåbär
  • 1 dl havregryn

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en cupcakeplåt med pappersformar.
Blanda fullkornsvetemjöl, bakpulver, kardemumma, kanel och salt i en bunke.
Dela bananerna i mindre bitar och mixa ihop med agavesirap, rapsolja och mjölk i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.

Vispa ner i mjölblandningen med hjälp av en ballongvisp. När du har en slät smet utan klumpar vänder du ner blåbären. Fördela smeten i bakformarna och toppa med havregryn.

Grädda muffinsen i 16 minuter eller tills de är torra i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna.

Recept av Mattias Kristiansson, grundare och chefredaktör för tidningen Vego.