Hoppa till innehåll
Pressmeddelande /

5 miljoner från PostkodLotteriet till Fairtrade

Föreningen för Fairtrade har tilldelats 5 miljoner kronor av svenska PostkodLotteriet för att stärka sitt arbete med att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Totalt delar PostkodLotteriet i år ut 1,1 miljard till 53 organisationer i den ideella sektorn.

Tillförordnad generalsekreterare Maria Granefelt. Foto: Magnus Sandberg

‒ Det här är ett viktigt tillskott till vår verksamhet. Genom finansieringen från PostkodLotteriet kan vi göra skillnad i viktiga frågor som exempelvis vägen mot en levnadslön för anställda på bananplantage i Dominikanska Republiken, säger Maria Granefelt, tillförordnad generalsekreterare för Föreningen för Fairtrade.

Det är tredje året som Föreningen för Fairtrade får finansiering som förmånstagare till svenska PostkodLotteriet. Finansieringen stärker föreningens utåtriktade kommunikationsaktiviteter och ger fortsatt stöd i de internationella projekt som Fairtrade har för exempelvis vägen mot en levnadslön, för jämställdhet samt utbildning i anställdas rättigheter för bland annat anställda på rosplantage i Kenya. Genom stödet kan redan Fairtrade-certifierade producenter stärkas och fler människor kan ges förutsättningar att ta sig ur fattigdom.

‒ Tack vare en miljon lottköpare kan vi stolt bidra till Fairtrade Sveriges arbete med att skapa förändring och utveckling hos odlare och deras anställda, säger Cecilia Bergendahl, lotteriföreståndare för Svenska Postkodföreningen, tillika Managing Director på Novamedia Sverige som driver PostkodLotteriet.

Fairtrade Sveriges verksamhet består av en förening och ett bolag. Föreningen för Fairtrade är en ideell förening som är beroende av extern finansiering och medlemsavgifter. Föreningens verksamhet handlar om att informera konsumenter om vikten av att göra medvetna val i butikshyllan så att arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättras. Det är föreningen som är förmånstagare för PostkodLotteriet.

 

För mer information

Therese Smedberg, pressansvarig Fairtrade Sverige
press@fairtrade.se
Telefon 08-12 20 89 18