/ 19 apr 2017

Chokladkakan

I aktiviteten ”Chokladkakan” visualiseras globala orättvisor genom exempel på fördelning av världens resurser.

Spelledare: Ja.

Tid: 15 minuter.

Material: En Fairtrade-certifierad chokladkaka.

Instruktioner:

  1. Dela upp gruppen i väldigt ojämlika förhållanden, exempelvis 80/20, dvs där en del av grup­pen motsvarar 80 procent av deltagarna och den andra gruppen motsvarar 20 procent.
  2. Visa chokladkakan och be deltagarna föreställa sig att detta representerar hela jordens samlade resurser (mat, bilar, kläder, papper, elektricitet, telefon etc).
  3. Ge 80 procent av chokladkakan till den lilla gruppen (20 pro­cent-gruppen). Ge resten av chokladkakan till den stora gruppen (80 procent-gruppen). Varsågoda och ät!
  4. Förklara att detta inte är de exakta proportionerna mellan de med mest respektive minst resurser i världen idag, men att proportionerna tydligt påvisar hur ojämlikt världens resurser är fördelade*.
  5. Hur känns det att ingå i respektive grupp? Känns fördelningen rättvis?

* I en rapport publicerad 2017 av den internationella hjälporganisationen Oxfam så framgår det att världens åtta rikaste personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen och i samma rapport framgår det att världens rikaste procent äger lika mycket som de övriga 99%. Läs rapporten här. 

Chokladkakan (pdf)