/ 19 apr 2017

Orättvis basket

Antingen kan ni arrangera en idrottsmatch med era kollegor, studiekamrater eller vänner enskilt, eller så kan ni kontakta olika föreningar och fråga om de ville vara med och spela orättvis basket tillsammans med er.

Efter att matcherna är genomförda (se beskrivning nedan) så samlas ni över en Fairtrade-fika och informerar om Fairtrade, med utgångspunkt i de orättvisa spelregler som gruppen precis fått uppleva. Vilka likheter finns det mellan spelplanen och det internationella handelssystemet?

Förslag på tre olika upplägg för matcher:

Match 1: Ett lag är storföretagare och det andra laget är lokala producenter. För varje mål som storföretagarna gör belönades de med 5 poäng, medan ett mål av producenterna bara ger 1 poäng.

Match 2: Den här matchen spelas med en korrupt domare som hela tiden dömer orättvist och med exempelvis extra straffskott åt det ena lagets fördel.

Match 3: Ena laget får inte dribbla utan de får bara passa. Och innan de passar måste spelaren med bollen doppa bollen i marken och sen passa. Ifall de inte doppar bollen så går bollen över till det andra laget.

Tänk på: Hela konceptet gör att matcherna blir roliga för alla, oavsett bakseterfarenhet. Och det finns många fler kreativa varianter en skulle kunna tänkas köra. Gott Fairtrade-fika efter matchen är rekommenderat.