/ 19 apr 2017

Pop-up bananer

Sprid information om Fairtrade genom att poppa upp lite varstans i staden. En rolig aktivitet som kan få stor genomslagskraft, speciellt på sociala medier. Pop-up-bananer är extra bra under en kampanj när vi vill lyfta Fairtrade lite mer.

Grundidén med pop-up bananer är enkel: att synas mycket på kort tid. Konceptet går att anpassa efter hur mycket tid man vill lägga ner, vilka aktiviteter man vill utföra och såklart platsen man väljer att synas på. Tanken är att genomslaget blir starkare om man syns flera gånger på samma plats, gärna av samma människor.

Denna aktivitet är perfekt att göra under en kampanj när vi vill lyfta Fairtrade lite extra. Vem som poppade och var varierade, liksom vad bananen för dagen gjorde.

Några exempel på aktiviteter som kan göras är:

-Fairtrade-pimpa närliggande mataffärer
-Banancykelrunda
-Chokladbjudning på stan
-Butiksprovsmakning
-Kafferunda, där personalen på fik som serverar Fairtrade-produkter fick en high-five och personalen på fik som inte gör det fick en informationsfolder
-Promenad på stan

Tips: Dokumentera var och när bananerna poppar under dagen och publicera på sociala medier för större spridning. Bananer som poppade själva bad förbipasserande att ta kort och dela både på gruppens och sin egen sida – på så vis når man ännu fler.

Ni får gärna också använda de hashtags (#) som Fairtrade själva använder i just den givna kampanjen, så att budskapet sprids till ännu fler.

Satsa på att vara ute i god tid med planeringen och tänk över aktivitetens syfte innan ni drar igång. Fundera över var i din stad pop-up-bananer kan ha mest genomslagskraft och diskutera om det är bäst att synas där och sikta på att bli sedd av samma människor flera gånger, eller om det är roligare att för er som bananer att eventen sker på olika platser och når olika människor.

Är ni flera som utför kampanjen gör ett schema för vem som poppar vart och när. Har man bara en eller två banandräkter måste även överlämningen planeras för att det ska fungera smidigt under kampanjen. Vill ni låna banandräkter och roll-ups till aktiviteten kan ni maila oss på info@fairtrade.se så hjälper vi er. Vill ni ha informationsmaterial att dela ut finns det att beställa på vår hemsida.