/ 19 apr 2017

Teckningstävling

Utlys en tävling till alla låg-eller mellanstadieskolor i kommunen och uppmuntra alla elever att rita en teckning utifrån temat ”Fairtrade”.

Därefter utses en vinnare och den vinnande klassen besöks av en Fairtrade-banan som kan informera om Fairtrade och dela ut en korg med Fairtrade-produkter till eleverna. Efter tävlingen kan det vara kul att visa upp elevernas teckningar på något sätt. Kanske kan de sättas upp i skolans matsal tillsammans med information om Fairtrade, eller kanske rentav visas på biblioteket?

Tips: För att eleverna ska ha en förståelse för vad Fairtrade är kan det vara bra att prata om det innan ni börjar. Till hjälp finns då Fairtrades pedagogiska material som är helt kostnadsfritt att ladda ned och beställa från vår hemsida. Materialet finns från förskolenivå upp till gymnasienivå och SFI.

Det kan också vara bra att bestämma vad priset ska vara redan innan tävlingen börjar och meddela det i samband med att tävlingen utlyses för en extra uppmuntran till deltagande. Ett tips är att fylla korgen med sådant som många av eleverna kan ta del av, exempelvis bananer och en fotboll. Kanske kan ni få någon butik att sponsra er med vinster?

Fundera också på utifrån vilka kriterier vinnaren ska utses och vilka som avgör vem som vinner. Vill man göra tävlingen i något mindre skala kan man såklart också anordna tävlingen för en skola och låta eleverna i olika klasser tolka Fairtrade.

Vill ni låna banandräkter och roll-ups till aktiviteten kan ni maila oss på info@fairtrade.se så hjälper vi er. Vill ni ha informationsmaterial att dela ut finns det att beställa på vår hemsida.