fbpx
Meny

Effekter av Fairtrade – En rapport från 1210 producentorganisationer

Nu är den sjätte upplagan av “Monitoring the scope and benefits of Fairtrade”, publicerad. I rapporten sammanställs stora mängder data från alla producentorganisationer som är anslutna till Fairtrade. Rapporten ger en bra överblick av Fairtrade-certifieringens effekter för anställda och producenter. Rapporten innehåller även forskning och utvärderingar som illustrerar hur Fairtrade faktiskt fungerar i olika kontexter och inom olika produktgrupper.

Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade Sixth Edition, 2014 består av 160 sidor fyllda med information som ger insikter i de fördelar som genereras för producenter och anställda som är anslutna till Fairtrade samt omfattningen, skalan och distributionen av de olika vinsterna. Informationen har samlats in från de deltagande producentorganisationerna genom revisioner och producentstödsprocesser. Rapporten belyser även Fairtrades utmaningar och lyfter de områden där förbättringar är nödvändiga. Du hittar rapporten i sin helhet här. 

monitoring-report-sixth-edition-fairtrade

Några av slutsatserna i rapporten är:

  • I nuläget finns det mer än 1,5 miljoner småskaliga odlare och anställda som tillhör Fairtrade-certifierade producentorganisationer
  • Antalet Fairtrade-certifierade producentorganisationer har ökat från 827 (2009) till 1210 (i slutet av 2013)
  • Fairtrade premien uppgick till 95,2 miljoner Euro – en ökning på 10% från föregående år. Premien investerades i verksamheten och i sociala projekt.
  • 96% av Fairtrade-premien genererades av sju produktgrupper: bananer, kakao, kaffe, bomull, blommor, socker och te
  • Fairtrade-producenterna tjänade närmare en miljard Euro i intäkter från försäljning av Fairtrade-märkta produkter
  • 40% av alla producentorganisationer sålde mer än hälften av den totala produktionen som Fairtrade-märkt
  • Fairtrade-producenter finns i 74 länder över Latinamerika och Karibien, Afrika, Asien, Mellanöstern och Oceanien.
  • Mer än hälften av producentorganisationerna är ekologiskt certifierade

Publiceringen av rapporten ”Monitoring the scope and benefits of Fairtrade” är en del av vårt åtagande att följa ISEAL’s riktlinjer för en trovärdig kontroll och utvärdering. Du hittar hela rapporten, tillsammans med ett antal andra rapporter på Fairtrade Internationals hemsida.

Här kan du se ett bildspel som erbjuder en generell överblick av rapportens innehåll:

Dela