fbpx
Meny

En hållbar utveckling börjar med Fairtrade

I dag släpper Fairtrade Sverige rapporten ”Det börjar med Fairtrade” som handlar om hur omställningen till ett mer hållbart samhälle måste ske genom ett arbete där fattigdomsbekämpning och miljö- och klimatarbete går hand i hand. Generalsekreterare Magdalena Streijffert bloggar om hur en hållbar utveckling börjar med Fairtrade.

Det är nu 2015 och klimatfrågan, såväl som begreppet ”hållbarhet”, står högst upp på den politiska dagordningen. Året avslutas med klimattoppmötet i Paris då världens ledande politiker möts och ska fatta avgörande beslut om kommande klimatpolitik. På Rio-toppmötet 2012 kom man fram till att fattigdomsbekämpning är en förutsättning för en mer hållbar värld och det är något som Fairtrade verkligen skriver under på. För om du som odlare eller anställd inte ens har mat på bordet för din familj – hur ska du då kunna ta ansvar för miljön och en hållbar produktion? En hållbar utveckling är en utveckling där fattigdomsbekämpning och miljö- och klimatarbete går hand i hand.

Därför har Fairtrade tillsammans med Pär Holmgren, klimatexpert, författat en rapport som släpps idag och som heter ”Det börjar med Fairtrade”. Läs rapporten här.Det-borjar-med-Fairtrade

Vi gör det för att vi ofta möter odlare som ser klimatförändringarna som en av de största utmaningarna för att kunna fortsätta odla, exempelvis, kaffebönor. När effekterna av klimatförändringarna hotar produktionen, hotas också försörjningsmöjligheterna för odlarna.

Odlare i länder med utbredd fattigdom måste därför ges möjlighet att investera i åtgärder för att skydda sin närmiljö, hantera konsekvenserna av klimatförändringarna och minska sin egen klimatpåverkan. Det kan handla om att utveckla grödor, effektivisera produktionen eller använda metoder mot skadedjur som inte innebär giftiga kemikalier.

Därför menar många av våra Fairtrade-certifierade odlare att en hållbar produktion börjar med Fairtrade. Genom Fairtrade-certifieringen ges en garanterad minimiersättning som täcker kostnaden för en hållbar produktion samt en premie som kan användas för att ställa om till effektivare metoder eller till ett ekologiskt jordbruk. Idag är mer än hälften av de Fairtrade-certifierade producenterna också ekologiskt certifierade.

Allt hänger ihop i den allt mer globaliserade värld vi lever i. Företag måste bredda hållbarhetsarbetet till att också omfatta schyssta arbetsvillkor för de som producerar varorna, offentliga organisationer såsom kommuner och landsting måste ta ansvar för de varor som upphandlas. Varje enskild konsument kan, genom att välja det Fairtrade-märkta kaffet i butiken eller kaféet, inte bara påverka livet för kaffeodlare i Nicaragua utan också sända viktiga signaler till företag och politiker om att vi vill att de varor vi köper och konsumerar ska vara schysst producerade.

Framför allt behöver Sveriges politiker lyfta frågan om fri och rättvis handel som ett viktigt verktyg för fattigdomsbekämpning och att den frågan i sin tur är en förutsättning för att minska klimatpåverkan i världen. Det är i år det gäller.Magdalena-Streijffert-GS

 

/Magdalena Streijffert, generalsekreterare

Dela