Meny

Fairtrade i varje kundkorg

Idag är det äntligen dags. Efter månader av förberedelser så är det alltid en väldigt speciell känsla när en kampanj äntligen drar igång. Det finns ett oerhört stort engagemang för Fairtrade runt om i landet. Och med start idag och två veckor framåt så kommer butiker, företag, organisationer, konsumenter, ambassadörer och kommuner lyfta fram den skillnad det gör när vi väljer Fairtrade-märkta produkter.

För att nå en hållbar värld fri från fattigdom behövs en världshandel som sker på rättvisa villkor med respekt för både människa och miljö. För att nå dit är valet av Fairtrade-märkta produkter i butiken såsom bananer, kaffe, te och choklad ett viktigt verktyg. Årets kampanj hoppas jag ska göra att Fairtrade blir ett självklart val för fler. För ju fler vi blir som väljer Fairtrade-märkta produkter, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

De närmsta två veckorna kommer det också att bli enklare att välja Fairtrade-märkta produkter. Hemköp, COOP, ICA, City Gross, Lidl och Netto kommer alla på olika sätt lyfta fram Fairtrade, vare sig det rör sig om priserbjudanden, direktreklam eller att skylta upp för att synliggöra utbudet av Fairtrade-märkt.

Utbudet av Fairtrade-märkt har växt mycket de senaste åren. Idag finns det över 2500 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden. Kaffe, te, choklad och bananer har fått sällskap av rosor, vin, honung och även guld. Med så många produkter hoppas jag du tar chansen att hitta en ny favorit. Min just nu är en Fairtrade-märkt olivolja från Palestina. Vilken blir din?

Du kan vara med och sprida budskapet om Fairtrade de kommande två veckorna, på ett sätt som både är roligt och enkelt. Ta en bild på din favorit Fairtrade-produkt och sprid i sociala medier under #hejdåfattigdom. Då kan du även vara med och tävla om fina priser!

För ju fler vi blir som väljer varor som producerats med hänsyn till både människa och miljö, desto närmre kommer vi visionen om en hållbar värld fri från fattigdom.

/Magdalena Streijffert, generalsekreterare

Dela