fbpx
Meny

Tre fantastiska recept till chokladens dag

Dagens gästbloggare heter Mattias Kristiansson. Han är kokboksförfattare och chefredaktör för tidningen VEGO. Här delar han med sig av tre fantastiska recept som kan bakas med Fairtrade-märkta ingredienser på kladdkaka, chokladmousse och jordnötsbollar, perfekt till chokladens dag!

Råa jordnötsbollar med choklad

Jordnotsbollar-Fairtrade-recept-Mattias-Kristiansson

Jordnötsbollar av Mattias Kristiansson.

16 st  Glutenfria

200 g dadlar (Fairtrade)
0,5 dl jordnötssmör (Fairtrade)
0,5 tsk flingsalt
150 g mörk choklad (Fairtrade)
hackade jordnötter till dekoration (Fairtrade)

Kärna ur dadlarna. Släng ner dadlarna i en matberedare tillsammans med jordnöts- smör och salt. Mixa till en hyfsat slät massa. Rulla till bollar. Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Doppa jordnötsbollarna i chokladen och lägg på en bakplåtspappersklädd bricka. Strö över hackade jordnötter. Ställ in i kylen tills chokladen stelnar.

Salt kola- och chokladmousse

chokladmousse-recept-Mattias-Kristiansson

Chokladmousse av Mattias Kristiansson.

4 portioner Glutenfri

Chokladmousse är alltid ett säkert kort. Men en chokladmousse med salt karamell är en succé som gör att gästerna aldrig kommer vilja gå hem. Och att smälta socker är inte
alls svårt, så ge det ett försök.

1 dl strösocker (Fairtrade)
50 g kokosolja utan smak eller smör, t ex mjölkfritt (Fairtrade)
4 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
200 g mörk choklad (Fairtrade)
2 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt

Sprid ut strösockret i en vid kastrull och smält på medelhög värme. När sockret har smält kan du försiktigt röra runt med en träslev så att sockret karamelliseras jämnt. När sockret har fått färgen av gyllene bärnsten tar du kastrullen från plattan och rör ner smöret eller kokos- oljan. Rör runt tills det har smält och häll sedan på 2 dl av grädden. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt allt smälta ihop. Om det är några bitar som vägrar ge sig är det bara att sila blandningen. Ta åter kastrullen från plattan.

Hacka den mörka chokladen fint och vänd ner i smeten tillsammans med rapsoljan och saltet. När du har en slät smet häller du över den i en skål och låter svalna i rumstemperatur.

Vispa resterande 2 dl grädde fast och fluffig. Vänd ner en stor slev i choklad- smeten så att den lättas upp. Vänd sedan ner chokladsmeten i grädden med hjälp av en slickepott. När du har en fluffig, mörk chokladmousse häller du upp den i serveringsformar. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.

Servera som den är, med färska bär eller hackade nötter.

Alla tiders kladdkaka

kladdkaka-recept-Mattias-Kristiansson

Kladdkaka av Mattias Kristiansson.

12 bitar Glutenfri

Jag ber dig redan nu att att göra den här kakan minst en gång. Det är bara fyra ingredienser, där- ibland något otippat mjuk tofu, men det gör den här kakan oslagbart chokladig och perfekt kladdig.

200 g smör, t ex mjölkfritt
300 g mörk choklad (Fairtrade) 
300 g tofu, gärna mjuk (silkestofu) (Fairtrade) 
200 g strösocker (Fairtrade)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en rund form, ca 23 cm i diameter. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper att lägga i botten. På så sätt får du ut kakan mycket lättare.

Skär smöret i tärningar och hacka chokladen. Lägg ner i en kastrull och smält ihop allt på låg värme. Häll ner chokladsmeten i en mixer tillsammans med tofu och strösocker. Mixa till en slät smet. Du kan även göra det här med en stavmixer. Slå mixerskålen i bordet några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. På så sätt får du en slätare kaka när den är färdig.

Skrapa ner smeten i den förberedda formen. Täck lätt med ett ark aluminiumfolie. Ställ ner formen i en större gratängform med höga kanter. Fyll på med kokande vatten så att det kommer upp till ungefär mitten av springformen. Ställ in formen i ugnen i 1 timme.
Ta ut och lyft upp formen ur vattnet. Låt svalna helt i kylen. Dra med en kniv runt kanten på formen och vänd upp kakan på ett fat. Dra av bakplåtspappret och vänd tillbaka kakan på ett serveringsfat så att rätt sida hamnar upp. Servera som den är eller med en klick vispad grädde.

Dela