Välj Fairtrade-märkt choklad till påskägget!
Påsken är en högtid många av oss spenderar med familj och vänner. Till helgen äts det godis och choklad i rekordmängder, men det är sällan en sockersöt historia bakom produktionen av kakaon och sockret i godiset. Det godis som hamnar i påskäggen produceras ofta under förhållanden som kränker mänskliga rättigheter. Välj Fairtrade-märkt choklad till påskägget och visa omtanke om odlaren bakom produkten.
Den största delen av världens kakao odlas i västafrikanska länder som Ghana och Elfenbenskusten. Dessa länder präglas av utbredd fattigdom och många är beroende av kakaoodlingen för sin inkomst. Det är ett tufft jobb med hög skaderisk och som ofta är underbetalt. Det är dessutom mycket svårt för odlarna att själva skapa
handelsförbindelser och ta sig in på världsmarknaden. Handelssystemet bygger på många mellanhänder i produktionsledet vilket resulterar i att en väldigt liten andel av vinsten till slut når odlarna.
Levnadsstandarden är ofta låg i byarna där kakaoodlarna bor. Ofta saknas det basala nödvändigheter så som rent dricksvatten och möjligheten till att utbilda sig. Byborna behöver ofta gå i flera timmar för att hämta vatten, men det är ofta smutsigt, vilket leder till spridning av sjukdom.
Barnarbete vanligt förekommande
Under det senaste årtiondet har fältundersökningar visat att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Hundratusentals barn uppskattas arbeta under slavliknande förhållanden i en hård arbetsmiljö. Barnen tvingas arbeta med farliga uppgifter så som att svinga tunga och vassa machetes för att skörda kakaon och applicera giftiga bekämpningsmedel istället för att gå i skolan.
Att barn tvingas arbeta beror i huvudsak på fattigdom. Fairtrade arbetar därför aktivt för att motverka de grundläggande orsakerna till barnarbete genom att bidra till att producenter i länder med utbredd fattigdom får högre inkomster och långsiktiga handelsavtal, vilket ger en tryggare familjeekonomi. Kontroller, stöd och utbildning är viktiga inslag i det här arbetet, med syfte att komma till rätta med eventuella missförhållanden och sätta igång en utvecklingsprocess.
Som konsument kan du göra skillnad och göra ett medvetet val kring vilket godis du fyller ditt påskägg med. I Sverige äts det cirka 17 kilo godis per person och år och bara under påskhelgen äter vi 6 000 ton godis!
Här har vi alla en möjlighet att påverka och uppmuntra till en hållbar kakao och sockerproduktion genom att välja Fairtrade-märkt godis i påsk.