fbpx
Meny

Aprikosmandlar – så mycket bättre än vanliga mandlar!

Idag välkomnar vi Linnea Söderling från The Smiling Group som gästbloggar om deras nya Fairtrade-märkta aprikosmandlar, ett hållbart alternativ till den annars resurskrävande mandelindustrin.

Aprikosmandlar.

Aprikosmandlar från Smiling.

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter vatten för att framställa en enda mandel i Kalifornien, där 80 % av världens mandlar produceras. Bönderna borrar brunnar så djupa att grundvattnet håller på att ta slut för att kunna försörja sina törstiga träd. Trots torkan utökas planteringarna med nya mandelträd varje år eftersom vi konsumenter äter allt mer nötter och mandlar. Synd och orimligt tyckte vi och lyckades leta upp ett lämpligare alternativ!´

Nämligen Smilings Fairtrade-märkta havssaltade mandlar från aprikos som just introducerats på den svenska marknaden! Mandeln kommer från aprikosens frö, och ligger inuti själva aprikoskärnan. Storleken är lite mindre än en vanlig mandel och smaken är mandellik, och i vår mening, magisk!

Vad som är extra roligt är att aprikosmandeln är en spillprodukt från aprikosodlingarna. Aprikosens söta fruktkött torkas, skalet mals ner och används inom kosmetikaindustrin, av kärnan gör man olja och nu finns alltså möjlighet att äta själva fröet, torrostat och lätt havssaltat! Aprikosträden odlas av bönder i norra Pakistans bergsbyar och på det här viset kan de tre- eller fyrdubbla sin inkomst på en enda produkt, samtidigt som svinnet är minimalt! Aprikosmandlar är rika på enkel- och fleromättade fetter och fibrer. Helt enligt Smilingparollen bra för dig//bra för bonden.

Gastblogg-aprikosmandlar-Smiling-960x502

Mandlarna från aprikos odlas i Pakistan och förädlas lokalt i fabriker där det bara är kvinnor anställda. För oss känns det självklart otroligt viktigt att vår leverantör är vidsynt och nytänkande i en kultur som ofta motsätter sig kvinnors egenmakt, utbildning och anställning.

Våra aprikosmandlar finns i både stor och liten påse. Primärt hos Pressbyrån, 7-eleven, Coop och Hemköp. Testa dom du också!

Linnea Söderling
The Smiling Group AB

Dela