fbpx
Meny

Övriga produkter

Som konsument tänker du kanske oftast på Fairtrade som en märkning på kaffe, te och bananer. Men de internationella Fairtrade-kriterierna omfattar numera allt fler produktkategorier och sträcker sig också allt mer till sammansatta produkter, det vill säga produkter där Fairtrade-certifierad råvara är en del av ingredienserna.

Hudvårdsprodukter

Den produktgrupp som växer snabbast är hudvårdsprodukter där vi har kriterier för ingredienser som vanligen ingår i dessa typer av produkter. Det kan till exempel vara sheasmör, olivolja, kakaosmör, socker, honung, kokosolja, arganolja och olika extrakt.

De flesta skönhets – och hudvårdsprodukter innehåller mycket vatten och andra ingredienser som inte går att Fairtrade-märka, vilket innebär att andelen Fairtrade-ingredienser är lägre för dessa produkter.

Sportbollar

Sverige importerar varje år hundratusentals fotbollar, handbollar och volleybollar. En stor del av produktionen sker i länder med utbredd fattigdom och försörjer många familjer – ett viktigt bidrag till samhällsutvecklingen i dessa länder. Samtidigt har allvarliga missförhållanden uppmärksammats bland de människor som arbetar med att tillverka bollarna.

Genom Fairtrade ges människorna i produktionen möjlighet till förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Sportbollar produceras vanligtvis i fabriksliknande miljöer, och därför är Fairtrade-kriterierna utformade för anställd arbetskraft. Du kan hitta Fairtrade-märkta bollar på Stadium där alla deras egna fotbollar, handbollar och volleybollar är Fairtrade-märkta.

Mer information:

Fairtrade har kriterier för flera andra produkter som du kan läsa mer om i länkarna nedan.

Dela