fbpx
Meny

Produktionen av kakao är inte sockersöt

Det drar ihop sig till påsk då många samlas för trevlig samvaro med släkt och vänner. Många fyller påskäggen med godsaker i form av godis och choklad. I Sverige äts det inte mindre än 17 kilo godis per person och år och bara under påskhelgen äter vi 6 000 ton godis!

Att vi konsumerar dessa enorma mängder godis kring påsk gör detta till ett gyllene tillfälle att välja Fairtrade-märkt godis för att främja en hållbar kakao- och sockerproduktion. För produktionen av kakao är inte alltid sockersöt.

Under det senaste årtiondet har fältundersökningar visat att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Istället för att gå i skolan tvingas barnen arbeta med farliga uppgifter så som att svinga tunga och vassa machetes för att skörda kakaon och applicera giftiga bekämpningsmedel.

Och trots att världens stora choklad- och kakaojättar under nästan hela 2000-talet arbetat för att minska slaveri och barnarbete inom kakaoproduktionen i Västafrika, så ökade barnarbetet mellan 2008 och 2014. Det visar en nyligen framtagen rapport från Tulane University. I Elfenbenskusten ökade antalet barn med farliga arbetsuppgifter inom hanteringen med hela 46 procent. Över två miljoner barn arbetar inom kakaoproduktion bara i Elfenbenskusten och Ghana enligt rapporten. Det är hårresande siffror.

Gold-Coast-Fruits-i-Ghana-skolpojkeAtt barn tvingas arbeta beror oftast på fattigdom. Fairtrade arbetar därför aktivt för att motverka de grundläggande orsakerna till barnarbete genom att bidra till att producenter i länder med utbredd fattigdom får högre inkomster och långsiktiga handelsavtal, vilket ger en tryggare familjeekonomi. Kontroller, stöd och utbildning är viktiga inslag i det här arbetet, där syftet är att komma till rätta med eventuella missförhållanden och sätta igång en utvecklingsprocess.

Fairtrade låter också odlare, lokala samhällen och unga människor själva få en aktiv roll i arbetet med att bekämpa barnarbete. Fairtrade-premien som genereras av försäljningen används ofta till att bygga skolor, eller till skolmaterial för barnen såsom skoluniformer och läroböcker. När du köper en chokladkaka som är Fairtrade-märkt bidrar du till detta arbete.

2014 startades också ett pilotprojekt med namnet ”It takes a village”. Projektet fokuserar på att att förbättra unga och barns välmående, och tanken är att låta de unga från de ingående kooperativen utgöra projektets styrka. I projektet utbildar man barnarbeteskommittéer och unga ledare, och låter dessa få påverka var fokus bör ligga och vilka problem som bör prioriteras utifrån ett barnperspektiv.

Man satsar också på utbildning och på att nästa generation odlare ska ges möjlighet att försörja sig. Namnet ”it takes a village” kommer av att alla i samhället, ung som gammal, är involverade i projektet för att det är när alla samverkar som det på riktigt går att skydda ett barn.

Linus-Hallgren-COFFEE-Ethiopia-Sidama-Children-in-school-house-by-premiumÄven om siffrorna i rapporten från Tulane är nedslående så kommer de inte som en överraskning. Men att barnarbetet ökat visar på att behovet att agera kvarstår och är större än någonsin. Fairtrade har en viktig roll att spela i detta, men kan inte ensam utrota barnarbete. Om kakaoindustrin verkligen vill utrota barnarbete krävs det en kraftsamling från alla involverade aktörer i handelskedjan. Som konsument kan du välja Fairtrade-märkt choklad för ett steg mot en mer hållbar framtid för kakaoodlarna och deras barn.

Dela