fbpx
Meny

Smarriga kanelbullar med solrosfrön

På kanelbullens dag bjuder vi här på ett recept på en lite nyttigare variant av den klassiska kanelbullen. Baka gärna med Fairtrade-märkt kardemumma och kanel. Strösockret kan bytas ut mot Fairtrade-märkt rörsocker.

Kanelbullar med solrosfrön

Recept: Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet
15-20 st. Lite nyttigare bullar som får mer smak av fint fullkornsmjöl och solrosfrön. Välj Fairtrade-märkt kardemumma och kanel. Strösockret kan bytas ut mot Fairtrade-märkt rörsocker.

Ingredienser:

75 g ekologiskt smör, rumsvarmt
7 – 7 1/2 dl ekologiskt fullkornsvetemjöl
3/4 dl ekologiska solroskärnor, rostade
1/2 dl Fairtrade-märkt rörsocker
2 krm salt
1 tsk Fairtrade-märkt kardemumma, stött
25 g jäst (för söta degar, 1/2 förp)
2 1/2 dl ekologisk mjölk, fingervarm

Fyllning:

50 g ekologiskt smör, rumsvarmt
2 msk Fairtrade-märkt rörsocker
1/2 – 1 msk Fairtrade-märkt kanel, malen
1/2 msk ekologiskt ströbröd

Pensling:

1 ekologiskt ägg, uppvispat
Ekologiskt florsocker

Gör så här:

1. Skär smöret i tunna skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.
2. Mät upp och lägg i knappt 7 dl av mjölet (spara lite till utbakningen), solroskärnor, socker, salt, kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken
3. Arbeta kraftigt (5-10 minuter) till en smidig deg. Låt jäsa under plast 20-30 minuter.
4. Rör under tiden samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut.)
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla till en rektangulär platta ca 25 x 50 cm. Bred på fyllningen.
6. Rulla ihop från långsidan till en rulle. Skär rullen i 15-20 bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bitarna med snittytan upp på bakplåtspappersklädd plåt.
8. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
9. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Pudra över lite florsocker vid serveringen.

Dela