Vad är det egentligen som börjar med Fairtrade?
”Fattigdom är ett helvete för människor. Man är tvungen att acceptera det, men ingen vill leva som fattig.” Vilcius Etienne är anställd på bananplantage i Dominikanska republiken. Han tittar rakt in i kameran och hans ord träffar rakt i hjärtat.
För mig och de flesta här i Sverige är det svårt att förstå vad riktig fattigdom innebär. Det måste upplevas. I Fairtrades nya kampanjfilm berättar Vilcius Etienne, kakaoodlarna Marisol Villar Batista och Ramon Antonio Muños och flera andra odlare från Dominikanska republiken om hur viktigt det är att kunna leva på sitt arbete, att få sina rättigheter tillgodosedda och att ha inflytande över sitt eget liv.
När alla pengar går åt för att sätta mat på bordet eller betala dyr medicin och sjukhusräkningar, finns det inte alltid pengar att låta barnen gå i skola, hur mycket du än som förälder vill. Kanske finns det ingen annan utväg än att låta barnen arbeta. Och utan resurser riskerar omtanken om miljön alltid att hamna i sista hand.
Det är 2016 och fortfarande lever över 800 miljoner människor i fattigdom.
1 av 9 personer går och lägger sig hungrig varje dag och 168 miljoner barn jobbar istället för att gå i skolan. Anledningen är fattigdom.
Vi kan nog enas om att detta är orimligt. Det är få som förblir oberörda inför fakta om fattigdom, men för de flesta människor är dessa problem långt borta från den egna vardagen och det kan kännas omöjligt att påverka. Men samtidigt så är de så nära. Oavsett om det handlar om att köpa middag till familjen eller kaffe till kommunens verksamhet är vi som konsumenter inblandade i ekonomiska transaktioner som väldigt ofta berör länder och människor långt utanför vår egen sfär.
Genom att tänka den tanken och att flytta handen i butikshyllan, kan vi ge människor möjlighet att själva driva sin egen utveckling och ta sig ur fattigdom. Det handlar om att ge odlare och anställda en bättre och säkrare försörjning, så att de kan låta sina barn få en utbildning och att de har resurser att sätta miljöhänsyn på agendan.
Fairtrade är inte ett mirakelmedel mot fattigdom, som löser problemen över en natt.
Nej, Fairtrade handlar om utveckling och är en av många vägar som behövs för att människor ska kunna lyfta sig ur fattigdom. Vilcius och de andra har fortfarande inte fem veckors semester och fruktkorg på jobbet. Däremot har Vilcius genom Fairtrade-premien fått möjlighet att utbilda sig till agronom, Ramon har kunnat låt sina barn få en ordentlig utbildning och i Marisols kooperativ har de fått el, vatten och investerat i viktig infrastruktur som gjort det möjligt för dem att öka sina inkomster från sin kakao.
Det börjar med Fairtrade!
Nu är det dags för Fairtrades årliga kampanj!
Då hoppas vi att ännu fler ska upptäcka Fairtrade. Se filmen så får du möta odlarna som berättar om varför du ska välja Fairtrade, tipsa någon du känner om din bästa Fairtrade-produkt och kanske du stoppar en extra Fairtrade-märkt produkt i din kundkorg. Det börjar med Fairtrade!