3 varor du kan byta till Fairtrade
Vill du också engagera dig och göra skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom, men vet inte riktigt hur? Ett enkelt och bra sätt är att byta till Fairtrade-märkta produkter när du handlar. Här ger vi tips på 3 vanliga varor som du enkelt kan byta till Fairtrade-märkt.
1. Choklad
Njutningen av bara tanken på att få sätta tänderna i en ljuvlig chokladkaka kan få varje sann kakaoälskare i spinn. Choklad i måttliga mängder anses också vara bra för hälsan. Produktionen av kakaon i chokladen vi äter är däremot inte alltid sockersöt.
Chokladkaka. Foto: Simon Engström
Förekomsten av barnarbete är utbredd inom kakaoindustrin. Miljontals barn arbetar, ofta under tvång, och med farliga och tunga arbetsuppgifter. Att barn tvingas arbeta beror oftast på fattigdom. Fairtrade motverkar de grundläggande orsakerna till barnarbete genom att bidra till att odlare i länder med utbredd fattigdom får högre inkomster och långsiktiga handelsavtal, vilket ger en tryggare familjeekonomi. Dessutom deltar Fairtrade i utbildningar, samarbetar med myndigheter och barnrättsexperter och arbetar aktivt för att alla barns rätt att gå i skolan.
Så välj Fairtrade-märkt choklad nästa gång och njut!
Visste du att:
- För att göra ett halvt kilo choklad behövs ungefär 400 kakaobönor.
- I USA och Brasilien äter man med stor förkärlek chokladpizza!
- Mörk choklad görs av kakaomassan medan vit choklad består av kakaosmör.
2. Banan
Bananen är ett utmärkt mellanmål som är praktiskt naturligt förpackad. Den är enkel att ta med sig på utflykter och alla andra tillfällen där man kan komma att behöva en snabb påfyllning av energi. Men bananens väg till butikshyllan är inte alltid enkel.
En klase bananer. Foto: Simon Engström
De flesta bananer odlas på stora plantager som ägs av internationella företag. Arbetssituationen för de anställda är ofta anmärkningsvärt dålig: låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsvillkor, inskränkningar av organisationsrätten och hantering av farliga kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning, är några exempel.
Fairtrade verkar för att de anställda själva ska kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Sedan 2021 är de garanterade en baslön, vilket har inneburit lönehöjningar med upp till 15 procent. Det ställs även krav på att säsongsanställda och fastanställda ges samma förutsättningar och förmåner. Det kan handla om tillgång till skyddsutrustning, frihet att gå med i fack och rätt till reglerad arbetstid.
Du kan bidra genom att välja Fairtrade-märkta bananer nästa gång du handlar.
Visste du att:
- Bananen egentligen är ett bär.
- Det finns omkring tusen olika sorters bananer. Det flesta behöver tillagas innan de kan ätas. Den vanligaste här i Sverige är dock dessertbananen, som ju som bekant inte kräver någon tillagning.
- I Sverige äter vi i snitt 120 bananer per person och år!
3. Kaffe
Vad vore livet utan utan en uppiggande kopp java till frukosten? Kaffet är din följeslagare i vått och torrt. Men kaffeodlarna möter dagligen stora utmaningar, bland annat på grund av klimatförändringarna. Kaffeplantor är känsliga och påverkas negativt av stigande temperaturer. Om inget görs kan många av dagens odlingar slås ut redan 2050.
Kaffebönor och kaffekopp. Foto: Simon Engström
Genom Fairtrade får odlarna verktyg för att minska sin miljöpåverkan och kunskap för att hantera konsekvenserna av klimatförändringarna.
Så när det är dags för att köpa hem nytt kaffe, välj Fairtrade-märkt!
Visste du att:
- Legenden om hur kaffet upptäcktes, säger att etiopiska herdar märkte att deras getter blev superpigga efter att ätit blad och bär från en viss buske…
- Varje dag dricks det över två miljarder koppar kaffe i världen.
- Finländare dricker mest kaffe per år (12 kilo per person). Efter att länge ha legat på en andra plats är Sverige numera nedpetad till plats nummer sex, med drygt 8 kilo per person. Det blir knappt 3 koppar per person och dag.
Extratips:
Här kan du läsa mer om utbudet av Fairtrade-märkta produkter i Sverige.