fbpx
Meny

Den första Fairtrade-märkta produkten i Sverige

Fairtrade Sverige firar 20 år och under 2017 kommer vi att lyfta upp ett antal historiska händelser under vår resa. Idag berättar vi om den första Fairtrade-märkta produkten som lanserades i svenska butiker.

Den första produkten i butik: Café Organico

År 1997 lanserades den första Fairtrade-märkta produkten i svenska butiker av Sackeus AB – kaffet Café Organico. Kaffet var inte bara Fairtrade-märkt utan även KRAV-märkt. Kaffebönorna importerades från det Fairtrade-certifierade kooperativet UCIRI i Mexico och såldes i vanliga butiker.

Tjuvstarten: Kyrkkaffet

Det finns dock en liten twist i historien då det egentligen skedde en tidigare lansering på den svenska marknaden, nämligen Sackeus Kyrkkaffe som lanserades 2-3 månader innan Café Organico. I och med att Kyrkkaffet endast skulle lanseras i församlingar så ville Svenska Kyrkan (som låg bakom kyrkkaffet) lansera det till advent 1996; kyrkkaffet var därför inte den första produkten som kom ut i vanliga butiker.

Liksom Café Organico innehöll Kyrkkaffet kaffebönor från det Fairtrade-certifierade kooperativet UCIRI i Mexico och var även det KRAV-märkt.

Både Café Organico och Kyrkkaffet finns fortfarande att köpa idag.

Fairtrade-märkta produkter idag

Idag finns det över 2600 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden. Fairtrade-märkt kaffe hittar du i sortimentet hos bland annat Löfbergs, Arvid Nordquist, Café Musetti, Garant, Zoegas, Johan & Nyström och Sackeus.

Dela