fbpx
Meny

Klimatförändringarna påverkar världens kaffeodlingar

I Centralamerika beräknas över hälften av kaffeodlingarna de senaste åren ha drabbats av svampangreppet La roya eller så kallad kafferost. På grund av kafferosten tvingas många kaffeodlare hugga ner mängder av kaffebuskar, både friska och sjuka, vilket får förödande konsekvenser för odlingskooperativen.

125 miljoner människor är i dag beroende av kaffe för sitt uppehälle men på många håll i världen utsätts kaffeskördar av skadedjur och andra angrepp. I Latinamerika har kaffeodlare de senaste åren upplevt det värsta utbrottet av bladangrepp sedan 1970-talet.  En uppskattning visar att än hälften av kaffeområdet i Centralamerika har påverkats av svampangreppen som sprids till följd av ett varmt och fuktigt klimat och ökade regnmängder. I Peru drabbas odlare återkommande av stora mängder regn, senast i våras då landet drabbades av en stor regnkatastrof.

”Det regnar för mycket här och klimatet förändras. Kaffeplantornas livslängd förkortas men det bästa sättet att skydda sig mot detta är att även satsa på andra grödor som bananer, kakao och Cassava”, säger Magda Reza, medlem i Sonomoro Coffee cooperative i Peru.

Bladen ramlar av

Svampen eller kafferosten angriper kaffebuskarnas blad och gör så att de ramlar av. Buskarna blir ofruktbara och skörden går förlorad. På grund av kafferosten har många kaffeodlare tvingats hugga ner mängder av kaffebuskar, både friska och sjuka. Även de buskar som inte drabbas av kafferosten påverkas i både produktivitet och kvalitet.

”Jag förlorade mina kaffeplantor på grund av kafferosten. Plantorna var min enda inkomstkälla och gården är mitt livs arbete. Nu har kafferosten tagit allt ifrån mig”, säger Benito Caso, kaffeodlare från Sonomoro i Peru.

Kaffeodlare på Maya Ixil kaffekooperativ

Kaffeodlare på Maya Ixil kaffekooperativ i Guatemala. Foto: Sean Hankey

Så används premien

Fairtrade-premien som odlaren får genom försäljningen av en Fairtrade-certifierad råvara, ger odlaren ökade ekonomiska resurser för att exempelvis svara upp mot den här typen av nödsituationer. I Guatemala satsar kaffeodlare från Chajulense Coffee Growers Association (Ekologisk samt Fairtrade-certifierade) premiumpengar på att anpassa sina grödor för att klara av klimatpåfrestningarna. De odlar nu även kardemumma och honung för att kunna luta sig på andra grödor när kafferosten slår till.

”Vi testar olika material och verktyg och använder organiska gödningsmedel. Vi testar olika typer av frön och växter som är resistenta mot rost. Vi har även planterat olika demonstrationsgrödor så att vi kan se vad som fungerar bäst och använt pemiepengar för att installera soldrivna torkmaskiner som är bättre för klimatet och kaffebönorna ”, säger Miguel Soy, från Chajulense Coffee Growers Association.

Vill bevara den biologiska mångfalden

Nordväst om Guatemala City ligger kooperativet Maya Ixil Fairtrade, omgiven av frodiga tropiska regnskogar, vattenfall och floder. Även denna region påverkas av mycket av klimatförändringarna, vilket kräver flera insatser från kooperativet.

”Vi är hela tiden angelägna om att bevara den biologiska mångfalden. Här satsar vi nu även på kaffeplantor som en del i avelsprodukten, som förhoppningsvis kommer att vara resistenta mot rost”, säger Diego Garcia Mendoza, teknisk direktör vid Maya Ixil Fairtrade.

Vad kan du göra?

Välj varumärken som garanterar en rättvis avkastning till odlare och deras samhällen, vilket hjälper dem att kunna fortsätta arbetet med att anpassa sina skördar till klimatförändringarna. Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnads-villkor.

 

Läs mer om utmaningar med att odla kaffe. 

Här hittar du rapport om hur klimatförändringarna påverkar kaffeodlingar runt om i världen.

Dela