Meny

Vår konsumtion påverkar världen

I dag är det shoppinghögtiden Black Friday, en rea-dag som växt sig allt större i Sverige och som markerar startskottet för julhandeln. Förra året handlade svenskarna för hela 2,3 miljarder. Men det finns anledning att stanna upp och tänka till, forskning visar hur vårt köpbeteende får stora konsekvenser för både människa och miljö.

Det är lätt att glömma att alla produkter som vi köper lämnar ett avtryck på vår planet. I Sverige förbrukar vi idag resurser som om vi hade mer än 4 planeter. De senaste åren har vi minskat våra utsläpp av växthusgaser i Sverige. Men utsläpp som är kopplade till svensk konsumtion av mat, elektronik, kläder och möbler har istället ökat kraftigt. De senaste 20 åren har den svenska konsumtionen bidragit med  en ökning av utsläpp med 50 procent i de länder som vi importerar ifrån. 

Genom Agenda 2030 har världens ledare förbundit sig till att arbeta för att uppfylla 17 globala mål för en hållbar utveckling. Fram till år 2030 ska vi uppnå flera fantastiska saker. Vi ska då ha avskaffat all form av fattigdom, minskat ojämlikheter, löst klimatkrisen och verkat för att skapa fred och rättvisa. År 2030 är inte långt bort. För att vi ska kunna nå dessa globala mål och skapa en hållbar utveckling måste vi bland annat förändra och se över vårt eget konsumtionsbeteende. Det är därför viktigt att vi stannar upp och reflekterar över vad hållbar konsumtion egentligen innebär.

Konsumera klokare

Martin Svendsen forskar kring konsumtion och marknad vid Stockholms universitet. Han menar att Black Friday är ett tecken på hur snabbt idéer idag får en global spridning och att Black Friday kan bidra till att skapa stress.

–  Idén bygger på att butiker måste hänga på, för att inte förlora konsumenter. Situationen kan skapa en känsla av bristsituation hos konsumenten och det kan leda till stress att köpa något som man kanske inte behöver, säger Martin Svendsen.

Hur vi hanterar vårt konsumentbeteende har stor betydelse för hur vår värld kommer att se ut i framtiden. En omställning till hållbar utveckling innebär bland annat att vi måste sluta överkonsumera varor och tjänster och att de varor som vi ändå väljer att köpa, är producerade under hållbara förhållanden med omtanke om både människor och miljö. Faritrade ser möjligheter till en hållbar konsumtion genom att vi i större utsträckning köper Fairtrade-märkta och ekologiska varor.

Tips på hur du kan bidra till en mer hållbar konsumtion:

1. Välj schysst producerade produkter

Handla varor som är producerade med omtanke om både människa och miljö. Välj därför Faritrade-märkta och ekologiska varor i högre utsträckning.

2. Påverka

Kontakta företagen bakom dina favoritvarumärken. Låt dem veta att du som konsument vill handla produkter som producerats under schyssta förhållanden och som inte har negativ inverkan på människa och miljö. Det är viktigt att företagen tar sitt fulla ansvar för de produkter de säljer.

3. Satsa på att köpa kvalité istället för kvantitet

Köp varor som håller längre, så handlar du mer sällan och spar pengar.

4. Impulshandla mindre

Tänk igenom inköpen och låt besluten mogna. När du impulshandlar köper du ofta mer än du egentligen behöver och saker du inte har behov av.

5. Reparera och laga

Laga dina trasiga prylar istället för att slänga och köpa nytt. Den 1 januari 2017 sänktes momsen från 25 procent till 12 procent för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. En skattereduktion har också införts för reparation och underhåll av vitvaror som utförs i bostaden.

6. Handla secondhand

Försök köpa vissa av dina prylar och kläder begagnade och skapa nytt av gammalt.

7. Förändra ditt köpbeteende i små steg

Om det känns överväldigande, så ta små steg. Du behöver inte förändra allt på en gång. Att ta små steg kan ha stor effekt i slutändan.

Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. Kärnan i Fairtrades arbete är fattigdomsbekämpning. Genom att utrota all form av fattigdom kommer vi ha en större möjlighet att bekämpa klimatkrisen, för om det är svårt att få pengarna att räcka till mat och kläder då kommer omtanken om miljön i andra hand. Låt idag bli startskottet för en hållbar livsstil

Dela