fbpx
Meny

Varför ska jag välja Fairtrade-märkta bananer?

De flesta av oss uppskattar bananen för sin enkelhet – den är praktisk att ha med sig i väskan som ett mellanmål, efter träningen, eller som en del av frukosten. Men spelar det någon roll vilken banan du väljer i butiken? Fairtrade-märkta bananer skiljer sig en stor del från de konventionella bananerna och är ofta även ekologiskt märkta.

Varför ska jag välja Fairtrade-märkta bananer?

De flesta bananer produceras på stora plantageodlingar som ägs av större internationella företag. Arbetssituationen för de anställda är ofta anmärkningsvärt dålig: låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsvillkor, inskränkningar av organisationsrätten och hantering av hälso- och miljöfarliga kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning, är några exempel.

fairtrade-markta-bananer

Fairtrade-märkta bananer. Foto: Miriam Ersch

Genom Fairtrade får odlare bland annat:

  • Ett minimipris för sin produkt som täcker kostnaderna för en hållbar produktion.
  • Utöver priset för bananerna utgår en premie till investeringar i verksamhet och lokalsamhälle. Producentorganisationens medlemmar och/eller de anställda bestämmer själva vad de vill använda premien till.
  • Krav på att säsongsanställda och fast anställda ges samma förutsättningar och förmåner för samma arbete.
  • Uttryckliga regler finns även för kemikaliehantering, demokratiutveckling, organisationsrätt och förbud mot barnarbete.
  • På plantage med anställd arbetskraft gäller krav på minimilön som lägst och att denna successivt ska öka, kollektiva förhandlingar uppmuntras och omfattande krav görs på att anställda ska ha rätt att organisera sig.

Alla de stora importörerna av bananer till Sverige har möjlighet att erbjuda Fairtrade-märkta bananer, och det i sin tur innebär att i stort sett alla leverantörer kan erbjuda Fairtrade-märkta bananer.

Leta efter Fairtrade-märkta bananer nästa gång du handlar!

Dela