Meny

Äter du också choklad i påsk? Spana efter Fairtrade-märkningen!

Snart är det påsk, vilket för svensk handel innebär den tid på året då det konsumeras överlägset mest godis – och då gärna choklad. Konsumtionen av varor innehållande kakao når en av sina toppar, men det finns anledning att vara medvetna om vilken sort vi väljer.

Godiskonsumtionen i Sverige växer från genomsnittet på 0,3 kilo i veckan till ca 1,4 kilo per person under påskveckan. Under samma vecka säljs ungefär 30 procent av den totala mängden godis som går åt under ett helt år. Stor del av godiset är chokladägg eller andra praliner och godisbitar innehållande kakao – som importeras från främst Västafrika.

Svåra förhållanden i Västafrika

73 procent av all världens kakao kommer från länder i Afrika och nästan alla av dessa länder har problem med utbredd fattigdom. Utmaningarna inom kakaoindustrin är många och komplexa. Det handlar om extremt låga priser som inte täcker odlarens kostnader, om bristande medel till utbildning, om träd som blir för gamla för att kunna ge en tillräckligt god skörd, om trädsjukdomar och om en åldrande befolkning.

Studier visar att i Ghana och Elfenbenskusten, de två länder som är störst inom kakaoproduktion, arbetar uppåt två miljoner barn på kakaofälten. Ofta får de arbeta istället för att gå till skolan om dagarna. Det är en följd av fattigdomen och siffran kommer troligtvis att öka i takt med ökningen av chokladkonsumtionen, om inte förändring sker.

Kakaofrukt Ghana

Kakaoträd på plantage i Ghana. Foto: Fairtrade Sverige

Fairtrades kriterier motverkar barnarbete

Genom att arbeta för att höja och säkra odlarnas inkomster motverkar Fairtrades kriterier barnarbete. Om det går att lita på att inkomsten åtminstone täcker produktionskostnaderna, kan odlarna låta sina barn gå till skolan istället för att låta dem stanna hemma och hjälpa till med skörden. Via Fairtrade-premien kan kakaoodlare också investera i exempelvis utbildningsprojekt såsom skolor eller stipendium för högre utbildning för sina barn. Fairtrade har också kriterier som säger att barn under 15 år inte får arbeta på en Fairtrade-certifierad gård och att barn under 18 inte får ta del av arbetet om det är skadligt eller farligt för hälsan eller påverkar deras utbildning och utveckling.

Enligt Osubroni Laanor, medlem i kakaokooperativet ABOCFA i sydöstra Ghana, har Fairtrades kriterier skänkt ett nytt ljus kring frågan om barn i arbete.

– Ingen här har rätt till att skicka barn under 18 till fälten för att arbeta under skoltimmar. Det gör vi inte längre tack vare Fairtrade-kriterierna, säger Osubroni Laanor.

Hög medelålder bland kakaoodlare

En annan utmaning i Västafrika är den höga medelåldern bland kakaoodlarna. I Ghana sägs medelåldern bland kakaoodlarna vara 55 år, vilket är oroande för bönans framtid. Flera kooperativ försöker därför använda delar av Fairtrade-premien till olika ungdomssatsningar, som ska gynna den yngre generationen och ge dem verktyg att själva kunna bli kakaoodlare.

Sarah Larweh, 27 år, även hon från kooperativet ABOCFA, är en av få unga som har egen mark på tre hektar. Kakaoodlingen har hon ärvt efter sin bortgångna pappa och tillsammans med sina yngre syskon försöker hon odla så mycket kakao hon bara kan.

–  Att vara kakaoodlare är ett tufft arbete och vi får kämpa hårt. Vi saknar så mycket här, som utbildning och pengar. Men kakaoodlingen är vårt arbete. Vi är beroende av den, säger hon.

Med Fairtrade-certifieringen har mycket förändrats i den by där Sarah kommer ifrån och lever.

– Innan visste vi inte vad Fairtrade var och vi gjorde lite som vi ville. Sedan vi gick med i kooperativet och blev Fairtrade-certifierade har vi sett flera fördelar. Genom utbildning i Fairtrades kriterier har vi lärt oss att tänka på miljön och inte använda kemikalier då det kan påverka kakaon negativt. Vi tar även del av Fairtrade-premien på flera sätt, dels i form av utbildning men också genom medel till exempelvis skola och skolmaterial till barnen, berättar Sarah Larweh.

Sarah Larweh kakaoodlare

Sarah Larweh är en av få unga kakaoodlare i Ghana

Fler kvinnor behövs i jordbruket

Förra året sålde ABOCFA över 650 ton Fairtrade-certifierade kakaobönor från sina cirka 700 medlemmar. Men som ung kakaoodlare och dessutom kvinna kvarstår många utmaningar. Fairtrade ses som ett verktyg för att möta dessa utmaningar och nå positiv förändring.

–  Fairtrade hjälper oss att stärka oss kvinnor och vi har haft särskilda projekt som syftar till att hjälpa de allra mest utsatta kvinnorna i vår by. Det har blivit mycket populärt att vara med i vårt kooperativ. Visst är priset för kakao alldeles för lågt, men tack vare Fairtrade får vi ett bättre pris, säger hon.

På frågan om ifall Sarah ser en framtid inom kakaoodling svarar hon:

– Ja, i framtiden vill jag bli en stor kakaoodlare här i ABOCFA. Det är min dröm. Fairtrade har förbättrat våra liv, vi får kämpa mycket men jag vet att Fairtrade verkar för att hjälpa oss.

Välj Fairtrade

När konsumtionen av godis nu når sin topp i Sverige så se till att du vet vad du stoppar i dig. Det går att göra stor skillnad för de odlare som producerat innehållet i ditt påskägg. Ät gärna choklad – men välj Fairtrade!

 

Produktbild Fairtrade-choklad

Fyll ditt påskägg med Fairtrade-choklad!

Visste du att…

…Majoriteten av all världens kakao odlas i Västafrika, främst i Ghana och Elfenbenskusten. Odlarna där tjänar ofta mindre än en dollar per dag, vilket är under den internationella fattigdomsgränsen.

…Svenskar äter mest godis i världen och mängden har bara ökat. På 80-talet åt vi ca 9 kilo per år, den siffran ligger nu på ca 16.

…När det kommer till det land som äter mest choklad i världen ligger vi i lä efter exempelvis Schweiz, men hamnar alltid på topp 10-listan. År 2016 låg vi på plats nummer sex enligt siffror i Forbes.

 

Läs mer om vår resa till Ghana där vi bland annat fick träffa kakaoodlarna som porträtteras här.

Dela