fbpx
Meny

Det börjar med Fairtrade – redan i Almedalen

Vi är på plats i Almedalen för att ta del av veckans viktigaste frågor: mänskliga rättigheter, hållbarhet och schyssta villkor i världshandeln. Men mest av allt för att visa på hur Fairtrade är ett konkret sätt att göra skillnad för mål 12 i Agenda 2030 – redan i dag.

Under politikerveckan i Almedalen diskuteras vad som behövs göras i framtiden och vilka visioner vi har som samhälle. Inte minst med koppling till Agenda 2030. Vi vill lyfta att det är möjligt att göra skillnad direkt, redan under Almedalen. Besökare, politiker och representanter från företag och organisationer kan enkelt bidra till uppfyllandet av Agendan genom att efterfråga Fairtrade i varje tält, monter och på varje mingel.

Pratbubblor med rågor om Fairtrade

Vilken Fairtrade-märkt produkt vill du se i Almedalen? Kaffe, nötter, vin eller choklad?

Rösta med plånboken en viktig symbolik

I år är det valår och förväntningarna på ett ansvarstagande för Agenda 2030 höjs. Det är endast tolv år kvar till att de 17 ambitiösa målen ska vara uppfyllda. För att det ska bli möjligt krävs ett engagemang från samtliga politiker, organisationer och företag. Men även från oss konsumenter. Varje val vi gör i butiken spelar roll för de människor som dagligen arbetar med att producera de varor vi konsumerar. Varje gång vi handlar röstar vi alltså, med plånboken. Det gäller också de som arrangerar evenemang under Almedalen. Genom Fairtrade kan de enkelt se till att till att kaffet, vinet eller chokladen de bjuder på inte produceras under omständigheter som kränker mänskliga rättigheter. Den symboliken borde vara viktigare än någonsin under en vecka som Almedalen.

Mål 12 i Agenda 2030

Mål 12 i Agenda 2030 har definierats som ett av det viktigaste för Sverige.

Våga ställa hållbarhetskrav

Utöver att driva våra frågor i alla kanaler och bidra till diskussioner i olika paneler, arrangerar vi tillsammans med flera andra organisationer seminariet: ”Våga ställa hållbarhetskrav i offentlig upphandling – är vi svenskar lika modiga som danskarna?” Seminariet handlar om att ställa sociala och miljömässiga krav i kommuners offentliga upphandlingar. Det är ett mycket viktigt led i det gemensamma ansvarstagandet.

Vi ser fram emot att möta representanter från näringslivet, civilsamhället och politiken. Vi vet att alla måste delta för att komma till stånd med en globalt rättvis handel och bekämpa världens fattigdom. Almedalen är en perfekt plats för sektoröverskridande samtal och utbyten av idéer om hur vi går till väga. Det är därför vi är här.

Hewan och volontärer iklädda banandräkt i Almedaln 2018

Taggade inför en fullspäckad Almedals-vecka tillsammans med Ageravolontärer. Foto: Fairtrade Sverige

Det börjar med Fairtrade

Under veckan får vi  förstärkning av Svenska kyrkans Ageravolontärer, som också de vill arbeta lokalt för global rättvisa och mål 12. Spana efter engagerade ungdomar i banankostymer eller Fairtrade-tröjor, med skyltar som efterfrågar Fairtrade i nästa tält, till frukosten och på nästa mingel. Och tveka inte att haffa dem eller någon av oss, om du vill vara med och bidra till mål 12 redan i dag. Det börjar med dig och mig. Det börjar med Fairtrade.

Välkommen att följa oss i sociala medier via hashtag #detbörjarmedfairtrade.

Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige

Dela