fbpx
Meny

Hållbarhet är ett måste för vinindustrin

I över åtta generationer har familjen Bosman arbetat i Sydafrikas vindistrikt för att skapa goda viner som gör skillnad för över 700 anställda. Nu siktar företaget mot att bli ekologiskt certifierade. ”Hållbarhet är ett måste och det handlar om att skapa goda förutsättningar för kommande generationer”, säger vinmakaren Corlea Bosman.

I över tio år har Bosman Family Vineyards varit Fairtrade-certifierade. Deras vingårdar är belägna i Wellington i Sydafrika och företaget satsar stort på att ta fram vin som producerats under schyssta förhållanden. Hållbarhet har länge funnits på företagets agenda. Vinmakaren Corlea Bosman menar att det är ett måste för företag i dag.

– Hållbarhet är något av en pågående resa som handlar om ständig utveckling. Vi måste tänka utanför ramarna och se till både miljömässig och social hållbarhet. Det är något som vi arbetat länge med, även innan vi blev Fairtrade-certifierade, berättar hon.

En konkurrensutsatt bransch

Fairtrade började certifiera vin år 2003, efter att ha sett hur världens vinproducenter led av prispress och hård konkurrens som fördes vidare genom hela handelskedjan. Fairtrade strävar efter att de mest utsatta i handeln ska få förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Det görs genom att ställa krav på minimilön (som successivt ska höjas mot en levnadslön), erbjuda en Fairtrade-premie som odlarna själva får välja hur de vill använda, samt se till att ILO:s kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetet efterlevs.

Förutom ekonomiska och sociala kriterier så innebär en Fairtrade-certifiering också strikta miljökrav, även om vinet inte är ekologiskt certifierat. Minimikraven är bland annat att producenten ska skydda den naturliga miljön, införliva miljöhänsyn som en del i ledningsarbetet och utveckla en plan för balansen mellan miljöhänsyn och företagsresultat. Producenten ska också minimera användningen av syntetiska och andra gödsel- och bekämpningsmedel och icke förnybara energikällor.

Svår torka

De tre senaste åren har Wellington drabbats av svår torka, något som påverkat både arbetet med druvorna och företagandet.

– Vi har fått se över hela vårt arbete och prioritera de druvor som behövt mest vatten. Ofta handlar det om svåra val men vi ställer om med hänsyn till de förutsättningar som finns, säger Corlea Bosman.

Sydafrikanska viner tar plats på den svenska marknaden

I dag säljer Bosman en stor andel av sina viner – både röda och vita – till marknaden i Sverige. Sydafrikanska viner har under de senaste åren börjat utmana de traditionella populära vinerna från länder som Italien och Frankrike. Enligt siffror från Systembolaget är landet nu det fjärde populäraste ursprungslandet sett till försäljning. Sydafrika har kommit långt sedan Apartheidperioden som bland annat innebar sanktioner mot vinindustrin i landet.

Numera är Sverige bäst i världen på konsumtion av Fairtrade-märkt vin per capita. Även ekologiskt certifierat vin efterfrågas ofta på den svenska marknaden. Bosman satsar på att bli ekologiskt certifierade i framtiden.

Vi håller just nu på att titta på det. Till stor del arbetar vi redan med miljömässiga krav och vår förhoppning är att inom en snar framtid kunna bli dubbel-certifierade.

Ökat inflytande

Odlarna hos Bosman har valt att investera Fairtrade-premien i nya bostäder till de anställda, förskola där över 90 av de anställdas barn går och ett aktivitetshus med tillgång till sjukvård. Företaget har dessutom satsat på att utöka sportaktiviteter och startat en kör för de som vill sjunga. Enligt Corlea är intresset för att arbeta hos Bosman stort. Hon tror att det handlar om att de anställda har möjlighet att både påverka sitt arbete och sin egen framtid.

– När man involverar de anställda i både arbete och företagande ökar deras inflytande, vilket skapar en positiv gemenskap och goda framtidsutsikter. Hos oss får de anställda möjlighet till så mycket mer än bara arbete. Det handlar om tillgång till utbildning, sjukvård och att kunna odla sina egna intressen.

Här kan du läsa mer om hur Fairtrade-premien tillsammans med ADAMA FOUNDATION TRUST gör skillnad för de anställda på vingårdarna. 

Dela