Herrmode gör skillnad för indiska bomullsodlare
Dressmann satsar på hållbarhet och förbättrade arbetsvillkor för bomullsodlare. Nu lanserar modeföretaget jeans, t-shirts, långarmade tröjor, boxershorts och strumpor i Fairtrade-märkt bomull för medvetna konsumenter. Satsningen öppnar nu upp för fler möjligheter för bomullsodlare i Indien.
Kläderna i Fairtrade-märkt bomull från Dressmann kommer att finnas i 500 butiker i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Österrike och Tyskland. Dressmann blir därmed den största modeaktören på marknaden som satsar på Fairtrade-märkt bomull.
– Vi är stolta över att kunna lansera kläder i Fairtrade-märkt bomull och blir därmed det modemärke som satsar mest på Fairtrade i världen. Kläderna kommer till en början att finnas på alla våra basplagg men detta är bara början på vår gemensamma resa med Fairtrade, säger Chessa Nilsen, hållbarhetsansvarig hos Dressmann.
Fairtrade verkar för förändring
Runt 100 miljoner odlare arbetar i dag med bomullsproduktion från mer än 75 länder världen runt. Världsmarknadspriset på bomull har under de senaste årtiondena sjunkit, vilket har resulterat i att odlare och anställda fått allt sämre möjligheter att kunna försörja sig på bomullsproduktion.
Fairtrade-certifieringen hjälper enskilda bomullsodlare att organisera sig, lära sig om sina rättigheter och sälja sin bomull gemensamt, vilket stärker deras ställning på världsmarknaden. Odlarna garanteras även ett minimipris som täcker kostnaden för en hållbar produktion och en Fairtrade-premie som syftar till social, ekonomisk och miljömässig utveckling för lokalsamhället och kooperativets produktion.
– Fairtrade gör skillnad för odlare i Afrika, Asien och Latinamerika genom att råvaran köps in på schyssta villkor. En satsning som Dressmanns gör därför en stor skillnad och vi hoppas även att andra aktörer ska bli inspirerade oavsett bransch och följa efter, säger Daniel Sommerstein, ft. VD för Fairtrade Sverige.
Stort lyft för odlare i Indien
I Indien är 2400 bomullsodlare knutna till Fairtrade-certifierade kooperativet Noble Ecotech, som står bakom Dressmanns Fairtrade-certifierade bomull. Tack vare Fairtrade-premien har kooperativet kunnat satsa vidare på infrastruktur, jordbruksutveckling och utbildning. De har bland annat köpt in jordbruksmaskiner, vattentankar och skolmaterial och installerat dränering på åkrarna vilket därmed har minskat vattenförbrukningen med cirka 40 procent.
– Förut var vi tvungna att köpa såfrön från lokala köpmän och varje år fick vi en skuld hos dem. Vårt Fairtrade-kooperativ köper numera frön i stora mängder som vi odlare kan köpa för en rimlig summa. Kooperativet hjälper oss även med försäljningen, säger odlaren Chatr Singh från Fairtrade-certifierade kooperativet Noble Ecotech.
Arbete för förbättrade villkor inom bomullsindustrin
Flera stora företag försöker satsa på hållbar eller ekologisk bomull men många certifieringar glömmer viktiga aspekter. Fairtrade som certifiering fokuserar på att skapa bättre förutsättningar för människan i första ledet av handelskedjan. Det handlar om att skapa verktyg för odlare att med egen kraft ta sig ur fattigdomen genom det garanterade minimipriset och Fairtrade-premien, något som ingen annan certifiering för bomull har.
Fairtradebomull ger fördelar
Enligt en studie från 2017 är de sociala och miljömässiga kostnaderna för Fairtrade-bomullsodling fem gånger lägre än för konventionell bomull. Verktyget i studien översatte sociala och miljömässiga värden till ekonomiska termer som företag förstår och använder. Siffrorna visade att effekterna av jordbruksmetoder hos Fairtrade odlare var 97 procent lägre för de sociala elementen och 31 procent lägre för miljöelementen.
Den viktigaste sociala fördelen för Fairtrade odlarna var en ökad inkomst. Certifieringen innebär också fördelar genom Fairtrade-premien och ett ökat engagemang för att förebygga barnarbete och sociala kostnader som mycket övertid innebär. Studien visade att Fairtrade bomullsodlare tenderar att få lägre sociala kostnader och högre sociala förmåner såsom rättvisare inkomster och investeringar i lokala skolor.
Fairtrade-bomull presterade betydligt bättre än konventionell bomull även för alla miljömässiga indikatorer. Detta gäller markanvändning, vattenföroreningar, vattenanvändning, växthusgasutsläpp och markföroreningar. Det var endast för markanvändning som kostnaden för Fairtrade bomull var lite högre eftersom avkastningen i ekologiskt jordbruk är lägre än för konventionell bomullsodling. Det finns en stor och hittills relativt osynlig kostnad för både människor och vår planet för att odla bomullen som används i våra kläder. Vår studie visar den totala kostnaden.
Företag kan göra skillnad
Företag som Dressmann kan därför göra stor skillnad genom att konvertera sina basplagg till att vara gjorda i Fairtrade-bomull. Vidare innebär Fairtrade-certifieringen att bomullen går att spåra från bomullsfältet till färdig produkt och att det genomförs kontroller genom hela den textila handelskedjan. Dessa är viktiga möjliggörare för att företag ska kunna ta ansvar för bomullen de köper in.