fbpx
Meny

Hotellkedja satsar stort på Fair Breakfast

Den lilla hotellkedjan The Collector’s Hotels i Gamla stan i Stockholm har i flera år haft med sig ett hållbarhetstänk. Nu satsar de på Fair Breakfast och blir den första hotellkedjan i Sverige att diplomeras för sitt arbete med fokus på schysst frukost. ”Man ska ha goda argument för att inte välja Fairtrade där man kan”, säger Mats Bengtsson, hotellchef på The Collector’s Hotels.

På en av Stockholms bästa adresser i Gamla stan välkomnas vi in till Victory Hotels mysiga och intressanta oas. Hotellet är en av tre som tillhör den lilla kedjan The Collector’s Hotels. Bland historiska sjö- och havsantikviteter tillsammans med bevarad fornlämning av Lejontornet, ett torn som var en del av Stockholms försvarsmur på 1300-talet, finner vi mysiga rum döpta efter kända och okända svenska kaptener.

Fair Breakfast och diplomering

De senaste åren har den lilla hotellkedjan tagit flera steg mot hållbarhet. Nu senast har de satsat på att erbjuda sina hotellgäster Fair Breakfast. Nu diplomeras deras tre hotell och en konferensanläggning för sitt hållbarhetsarbete.

– Det känns jättekul att uppmärksammas för vårt arbete med Fair Breakfast. Under många år har vi haft med oss ett hållbarhetstänk och satsat på certifieringar som kan hjälpa oss framåt. För oss handlar det om att kunna erbjuda det allra bästa till våra hotellgäster och det känns bra att veta att de som producerat de produkter vi använder oss av också har goda arbetsförhållanden. Det säger Mats Bengtsson, hotellchef på The Collector’s Hotels.

Fairtrade-märkta produkter på frukostbuffén

Fairtrade Sveriges koncept ”Fair Breakfast” innebär att det ska finnas åtta Fairtrade-märkta produkter på frukosten, varav kaffe, te, chokladdryck, socker och bananer är obligatoriska. Hotellen har dessutom honung, sylt och chai-latte. Konceptet ska skyltas så att det framgår vilka produkter som är Fairtrade-märkta. Hotellet har fått många positiva reaktioner från deras gäster vid frukostborden.

För oss handlar det om att kunna vara med och ta ett större samhällsansvar. Dessutom ser vi tydligt hur trenden med hållbarhet bara växer. Kunder vill se konkreta verktyg för hur företag arbetar med hållbarhet. Där fungerar certifieringar såsom Fairtrade och exempelvis Svanen som tydliga exempel på hur man kan vara med och göra skillnad för producenter i utvecklingsländer och verka för schysstare alternativ på den svenska marknaden.

Aktiva under höstkampanjen Schysst frukost

Nu senast har The Collector’s Hotels varit aktiva under höstkampanjen ”Schysst frukost och schyssta villkor i världshandeln”.

– Det är viktigt för oss att visa att vi är ett hotell som både erbjuder en historisk tillbakablick och samtidigt moderna värderingar som de Fairtrade arbetar för.

Vad har ni för tips till andra hotell som önskar påbörja sitt hållbarhetsarbete?

– Det är en bra idé att börja lite smått och se hur man kan vara med och göra skillnad. I dag finns det många varor som är just Fairtrade och det ska finnas goda argument för att inte välja hållbara alternativ. Att få med sig personalen är också viktigt. Sedan är det viktigt att komma ihåg att det handlar om ett kontinuerligt arbete ständigt i utveckling, säger Mats Bengtsson.

Fakta The Collector’s Hotels

The Collector’s Hotels har tre hotell i Stockholm: Lord Nelson Hotel, Lady Hamilton Hotel and Victory Hotel samt en konferensanläggning Victory Konferens. Hotellen har även restaurang Djuret, Svinet, Pubologi, Tweed och The Burgundy Bar. Läs mer här: https://www.thecollectorshotels.se/

Läs mer om Fair Breakfast här: https://fairtrade.se/foretag/ditt-foretag-och-fairtrade/servera-fairtrade/

Dela