fbpx
Meny

Ingen plats för Black Friday i en hållbar värld

Förra året handlade svenskarna för 5,3 miljarder kronor under Black Friday – en ökning med 46 procent jämfört med året innan. I år förväntas konsumtionen öka ännu mer. Samtidigt finns ett stort intresse för hållbar handel bland svenska konsumenter.

Black Friday har i Sverige blivit något av en tradition och syftar till rea och ökad konsumtion. På sociala medier, i mejlkorg och på andra sajter ploppar annons efter annons upp som inbjuder till köp av olika ting. För många är dagen ett slags startskott på den stundande julhandeln. Årets julhandel förväntas öka med 16 procent jämfört med förra året. Glädjande nog ökar också intresset för hållbara julklappar, enligt siffror från Dagens Industri och Nordea. Det märks inte minst på årets julklapp: ”Det återvunna plagget”.

Vi svenskar har blivit mer medvetna om vad vi lägger våra pengar på. Men faktum kvarstår: vår konsumtion är inte hållbar. Varken för dig, mig eller för de människor som verkar i produktions- och handelskedjan.

Stora utmaningar i producentled

Över 750 miljoner människor i världen lever i dag i fattigdom. Av dessa arbetar minst 65 procent inom jordbrukssektorn, med att odla livsmedel och andra grödor. Men även inom branscher som behandlar textil och teknik finns stora arbetsrättsliga problem och utbredd fattigdom bland anställda. Det handlar till exempel om obetald övertid, farliga arbetsmiljöer, brist på tillräcklig utrustning och avsaknad av tryggheter som sjukförsäkring eller föräldraledighet.

En dag som Black Friday riskerar skapa en skev bild av vad produkter vi handlar med dagligen faktiskt kostar. När en vara är väldigt billig finns god anledning att fråga sig under vilka villkor den producerats.

Svår belastning på planeten

Under 2016 innebar den svenska konsumtionen att drygt 100 miljoner ton koldioxid släpptes ut. Knappt 40 miljoner av dessa släpptes ut vid produktion i Sverige, medan resten skedde i andra länder, enligt Expressen.

Överkonsumtion har också stora konsekvenser för den biologiska mångfalden. Enligt en ny studie från WWF har antalet ryggradsdjur i världen minskat med i snitt 60 procent på 44 år. För att skydda mångfalden menar WWF att vi behöver halvera matsvinnet, minska köttkonsumtionen och konsumera mer hållbart. Många av de viktigaste åtgärderna för att uppnå en mer hållbar värld berör jordbruk och livsmedel i allra högsta grad.

Mål 12 visar vägen

Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion är ett av 17 globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Det är ett mål i sig men också ett av de tydligaste sätten att klara av att uppnå de övriga 16 målen. Utan omställning i dagens globala handel blir det nästintill omöjligt att utrota fattigdom, minska ojämlikheter och lösa klimatkrisen.

Hållbara lösningar bör premieras

Fairtrades verksamhet handlar inte om att sluta konsumera livsmedel eller prylar. Istället syftar certifieringen till att öka konsumenters medvetenhet och uppmuntra till hållbara val som gör skillnad för människor i första ledet av handelskedjan. Etiska och miljömässiga märkningar på produkter är ett enkelt sätt för företag, kommuner och individer att dra sitt strå till stacken.

Fairtrade är därmed en tydlig del av lösningen, men långt ifrån ensamt ansvarsbärande. Vi välkomnar initiativ som White Monday, Green Friday och Hållbar Livsmedelskedja, som även de syftar till att hitta nya sätt att konsumera hållbart. Nu krävs accelererad fart framåt och ökat samarbete, för att ändra globala konsumtionsmönster och uppnå målen i Agenda 2030.

I en sådan satsning finns inget rum för Black Friday.

Dela