fbpx
Meny

Jämställdhet och ökad kakao-produktion på ön São Tomé

Den lilla ön São Tomé utanför Västafrikas kust tillhörde i början på 1900-talet det land som producerade mest kakao i världen. Sedan självständigheten från Portugal har landet genomgått stora jordreformer. En av de som kämpar för kvinnors rättigheter är kakao-odlaren Hortencia Pina från kakao-kooperativet CECAQ-11. ”Det behövs fler aktiva kvinnor inom jordbruket och ökad jämställdhet mellan män och kvinnor”, säger hon.

São Tomé eller ”choklad-ön” som den också länge kallades, är en liten afrikansk nation som länge varit känd för sin kakaoproduktion. Tillsammans med grannön Principe tillhör de Afrikas näst minsta stat till ytan, belägna utanför Västafrikas kust. Sedan självständigheten från Portugal 1975, har landet haft det tufft. Likaså landets odlare som länge saknade tillgång till egen mark.

Genom stora omfattande jordreformer gavs odlare nya möjligheter. Mark delades ut till befolkningen men fördelades inte jämnt mellan män och kvinnor. Det berättar kakao-odlaren Hortencia Pina från Fairtrade- och ekologiskt certifierade kakao-kooperativet CECAQ-11.

– Land delades ut främst till gifta par vilket marginaliserade kvinnor då många män inte var villiga att dela vinsten. För många odlare ledde det till svåra konflikter, säger hon.

Stort engagemang

För fem år sedan tog hon ärendet vidare till regeringen. De reagerade snabbt och gav land till alla de kvinnor som Hortencia Pina samlat samman, som stod utan mark. För många av landets kvinnor gav det nya möjligheter.

Hennes engagemang har tagit henne vidare och i dag är hon även logistikchef på kooperativet med 1135 medlemmar. Hon är den som ser till så att alla medlemmar får tillgång till sticklingar och att kakaon hämtas upp i rätt tid hos alla medlemmar.

Flera fördelar tack vare certifieringar

De senaste åren har mycket förbättrats tack vare Fairtrade-certifieringen och samarbete med chokladföretaget Divine som köper deras kakao. Kakao-kooperativet har bland annat använt Fairtrade-premien till att bygga en förskola för 30 barn, en ny väg till skolan, växthus för sticklingar, torkutrymme och andra satsningar för att förbättra kakao-produktionen.

Nytt hus och nya möjligheter

Tack vare att de har ökat sin kakao-produktion, har Hortencia Pina och hennes man kunnat bygga ett nytt hus och köpt moped som underlättar transporter på ön. De har även kunnat skicka flera av sina sex barn till vidare utbildning.

– Jag har fått utbildning i jordbruksmetoder som ökar min skörd. Numera har jag kunskap att byta ut gamla plantor mot nya som är mer produktiva.

Nu fortsätter hon att verka för att stärka öns odlande kvinnor.

– Det behövs fler aktiva kvinnor inom jordbruket och ökad jämställdhet mellan män och kvinnor, säger hon.

Kakao från São Tomé till den svenska marknaden

CECAQ-11 tillhandahåller bland annat kakao till företaget Divine från Storbritannien. De lanserar nu i dagarna en ny chokladserie i Sverige som de kallar Divine Organic med flera olika smaker i mörk choklad. Divine är det enda chokladföretaget i världen som även ägs av kakao-odlare. Sedan 1998 äger ca 85 000 kakaoodlare i Ghana en del av det engelska företaget och får därmed också en del av den vinst som företaget gör.

Ny chokladserie. Divine Organic.

 

– Vi hoppas nu kunna göra ännu mer skillnad för kakao-odlarna på São Tomé, både genom Fairtrade-premien men också genom ytterligare satsningar för att stärka dem och deras jordbruk, säger Sophi Tranchell, vd hos Divine.

 

Dela