fbpx
Meny

Unna dig gratis Fairtrade-märkt glass från Ben & Jerry’s i dag

Tänk dig att du promenerar på stan och går förbi en glassbar som delar ut gratis Fairtrade-märkt glass. I dag kan den tanken bli verklighet!

Ben & Jerry’s Free Cone Day är ett koncept som funnits med sedan uppstarten av Ben & Jerry’s för 40 år sedan. Evenemanget går helt enkelt ut på att Ben & Jerry’s-glassbarer runtom i världen delar ut gratis glass till alla som vill, under en hel dag. All glass är dessutom Fairtrade-märkt!

Soledad Piñero, Social Mission Manager för Ben & Jerry’s Sverige, berättar att idén med Free Cone Day föddes samtidigt som Ben & Jerry’s skapades. I samma veva som glassföretagets två grundare, Ben och Jerry, startade sin första så kallade ”scoop shop” bestämde de att om de gick runt ekonomiskt under det första året skulle de dela ut gratis glass till kunderna som tack.

Det är förstås viktigt för företaget att vi gör vår glass med så mycket kärlek till människor och natur som möjligt – därav Fairtrade-märkningen.

– Det första året gick bra och Free Cone Day blev en superuppskattad fest! Så traditionen fortsatte, säger Soledad Piñero.

Idén om sammankopplat välstånd

Hon beskriver sitt arbete som Social Mission Manager på Ben & Jerry’s som Peace and Love-delen av Ben & Jerry’s motto Peace, Love and Ice Cream. Ben och Jerry klargjorde tidigt att ekonomisk tillväxt, produktutveckling och socialt ansvar skulle vara likvärdiga i företagets verksamhet.

Det är förstås viktigt för företaget att vi gör vår glass med så mycket kärlek till människor och natur som möjligt – därav Fairtrade-märkningen. Men vi jobbar även utanför glasstillverkandet med att vara del av samhället. Vi stödjer insatser och tar nya initiativ för att sprida Peace and Love. Det är det min tjänst går ut på, säger Soledad.

Att Fairtrade-märka sin glass var ett naturligt steg för grundarna av Ben & Jerry’s. En av företagets grundprinciper är idén om sammankopplat välstånd. Det betyder enligt dem själva att de som är framgångsrika bör arbeta för att förbättra världen omkring dem. Handel med Fairtrade-certifierade producenter gör verklighet av idén, menar de.

Vi tror på rättvisa. Det känns viktigt att när vi säger att glassen är gjord med kärlek till människor så menar vi verkligen att vi i alla led bidrar till mänskliga rättigheter och till att alla som jobbar får schysst betalt. Att vi driver ett företag där varje beståndsdel i vår produkt är gjord på ett sätt som gynnar människorna som jobbar med den, säger Soledad.

Fairtrade-märkningen en garanti

Hon menar också att Fairtrade-märkningen är en garanti för att råvarorna är schyssta och av god kvalitet.

Allt socker, all kakao, all banan och all vanilj som används i Ben & Jerry’s glassorter kommer uteslutande från Fairtrade-certifierade gårdar. Det innebär att odlare och anställda som tagit fram råvarorna fått ett minimipris för den och en Fairtrade-premie att investera i lokalsamhället.

Ben & Jerry’s engagemang för Fairtrade är djuplodande. År 2015 åtog sig till exempel företaget att köpa in all sin kakao till glassens basblandning från tre olika kakaokooperativ i Elfenbenskusten. Det skedde efter en resa till landet där representanter från Ben & Jerry’s besökte kooperativen och skapade personliga relationer till odlarna som arbetade på gårdarna. Samtidigt inleddes också ett samarbete med organisationer i Elfenbenskusten med syfte att utbilda kakaoodlarna i förmåga att hantera och anpassa sig till klimatförändringar och i arbetet för att uppnå levnadslön. Enligt odlarna själva innebär det nya partnerskapet en ökad åtkomst till den internationella marknaden, eftersom Ben & Jerry’s är ett välkänt varumärke.

Soledad Piñero påpekar att Fairtrade-märkningen i slutändan är ett sätt att möjliggöra för konsumenterna att genom små handlingar själva vara med och bidra till en rättvisare värld.

Delta i Free Cone Day runt om i landet

Glassutdelningen pågår mellan kl. 14.00 och 18.00 på lokala skopbarer på sex olika platser i landet och det kommer att finnas en buss som åker runt i Stockholm. Bussen kommer till platser där särskilt arbete utförts med fokus på mångfald och inkludering – principer som också de ingår i Ben & Jerry’s grundvärderingar. Vill du prova flera smaker eller ha påfyllning är det inga problem – ställ dig bara i kön igen och hämta en ny kula, och en ny, och en ny…

Så, vad väntar du på? Ge dig i väg till närmaste Ben & Jerry’s-glassbar i dag och njut av gratis Fairtrade-märkt glass!

Dela