fbpx
Meny

Vi behöver världens alla entreprenörer

Att vara entreprenör handlar om att identifiera, se och skapa nya möjligheter. Många av oss kanske har en stereotypisk bild av hur en entreprenör ser ut och verkar. Kanske tänker vi inte på de många men viktiga entreprenörer som faktiskt verkar i det dolda runt om i världen. I dag är det deras dag.

Världsentreprenörsdagen. Vi lever i en snabb och föränderlig tid där vi ständigt möts av nya intryck och idéer från människor från många av världens länder. I samband med Världsentreprenörsdagen har jag funderat över: Vad definierar egentligen en sann entreprenör? I vilka sammanhang verkar denna och vad behövs i en entreprenörs liv för att hen ska kunna utveckla sin sanna potential?

 

Kakao-odlare och deras familjer på kakao-kooperativet Conacado i Dominikanska republiken. Foto: Nicholas Gauthy

Vem är entreprenören?

Entreprenörer är ofta människor som är idérika, kreativa och företagsamma. De har en förmåga att implementera idéer och är villiga att ta den risk som också kommer med satsningen. Begreppet entreprenör kommer från början från Frankrike och refererar till en befälhavare med ett antal legosoldater. I dag är väl kanske inte entreprenörskap förknippat med just krigsföring utan handlar mer om en potentiell mänsklig förmåga att skapa innovativa lösningar som kan inspirera och utveckla samhället på olika sätt. Många menar att entreprenörskap likväl handlar om att förändra strukturer som att driva framgångsrika företag. Inom Fairtrade finns över 1,6 odlare som alla har en vilja att arbeta under rättvisa villkor. Förutom att vara småskalig odlare eller anställd på en plantage, finns det tusentals entreprenörer inom Fairtrade som arbetar med företagande på sidan om för att förbättra ekonomin.

Fairtrade-premien öppnar upp för entreprenörsprojekt

Att starta företag eller sidoverksamhet är inte något som sker över en natt, oavsett om du lever i Sverige eller i Latinamerika. Hjälp på vägen behövs alltid. I många fall används just Fairtrade-premien till projekt för att utveckla företagande vid sidan av odlingarna. I Dominikanska republiken har kakao-kooperativet Conacado bland annat satsat på projektet ”United hopes”, som ska stärka kvinnors företagande. Här lär kvinnor sig att producera chokladsprit, vinäger och sylt från resterna av kakaoproduktionen. Målet är att skapa bättre förutsättningar för kvinnors företagande, stärka deras inkomster och skapa nya möjligheter för hela familjen inom kooperativen.

 

Kvinnor verar sida vid sida i kakao-kooperativet Conacado

På kakao-kooperativet verkar kvinnor sida vid sida för att tillsammans nå nya mål. Foto: Nicholas Gauthy

Kreativa lösningar ger en extra inkomst

Även banankooperativet Banelino i Dominikanska republiken satsar på entreprenörsprojekt. Kooperativet består av 75 småskaliga bananodlare som gått samman för att kunna sälja sina bananer på en internationell marknad. Här verkar ett program som heter ”Gambu: A programme to support woman”. Kvinnorna som är med i programmet satsar på hållbarhet genom att ta till vara på bananernas skal som omvandlas till hantverk. Dessa säljs sedan på marknaden för att ge kvinnorna en extra inkomst men även stärkt självkänsla.

 

Maria Genao och hennes mamma visar korgar som är gjorda på bananrester.

Maria Genao och hennes mamma visar upp fina korgar som är gjorda på bananrester. Foto: James Rodriguez

 

”Målet med Gambu är att integrera kvinnor och unga i bananarbetet så att de får en tydligare koppling till samhället. Med kreativa idéer kan vi även tjäna lite extra pengar. Vi hoppas snart kunna växa och öppna en liten butik nära turistorten Monte Cristi, säger Maria Genao från Banelino.

Utan en entreprenöranda skulle ett sådant arbete aldrig kunna fungera. Världens odlare tillhör en skara som aldrig ger upp, som arbetar oavsett väder under årets alla dagar för att vi ska kunna dricka vårt kaffe, äta vår choklad och ha bananer i vår fil till frukosten.

 

Flätning av korgar gjorda på bananrester.

Flätning av korgar gjorda på bananrester. Foto: James Rodriguez

Ingen entreprenör utan stärkt självkänsla

För mig är det tydligt: Om man inte tror på sitt projekt kommer man aldrig att lyckas, och utan rätt stöd är det lätt att fastna. Förutsättningarna för att utveckla projekt på ett stabilt och förhoppningsvis framgångsrikt sätt är för många människor inte en självklarhet. En dag som World Entrepreneurship Day är det viktigt att komma ihåg.

Här kan du läsa mer om hur Fairtrade gör skillnad och hur Fairtrade-premien fungerar!

Dela