Visa omtanke för fler under alla hjärtans dag!
I veckan är det alla hjärtans dag, en dag där många väljer att visa omtanke för någon de tycker om. Samtidigt är verkligheten hård för odlarna bakom våra kärleksgåvor.
I Sverige ökar rosförsäljningen markant till fyra miljoner rosor bara under alla hjärtans dag. Samtidigt är mer än hälften av alla snittrosor i Sverige nu Fairtrade-märkta. Valet mellan en ros som gör skillnad och en som inte har samma verkan kan tyckas enkelt. Fler och fler svenska konsumenter och blomaktörer har uppmärksammat detta, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.
För att tillmötesgå den stora efterfrågan blir det högtryck på rosplantage och odlingar världen över. Risken är stor att mänskliga rättigheter sätts ur spel. Istället råder dåliga arbetsförhållanden och barn tvingas arbeta till följd av fattigdomen.
Till rosodlingarna kallas många gånger daglönare in för att täcka upp i produktionen. De jobbar ofta utan anställningskontrakt och rättigheter under långa arbetsdagar, för usla löner. Det mesta av odlarnas vinst försvinner ner i andras fickor. Det är här Fairtrade arbetar för att förbättra villkoren för de som behöver det allra mest.
Fairtrade-premie gör skillnad
Under 2016 genererade den globala försäljningen av Fairtrade-märkta snittblommor 7,58 miljoner amerikanska dollar i Fairtrade-premie. Samma år genererade den svenska försäljningen 6,7 miljoner kronor i Fairtrade-premier, mycket tack vare att blomsterhandlarna i Sverige i allt högre grad gått över till Fairtrade-märkta rosor. Premiepengarna hanteras av rosodlarna själva och är avsedda att på olika sätt investeras i deras lokalsamhällen eller i produktionen.
Europas rosträdgård i Kenya
I nordvästra Kenya ligger distriktet Naivasha, eller som det också har kallats: Europas rosträdgård. Här är klimatet för rosor särskilt gynnsamt. Dagarna är soliga och torra, och höjden och närheten till Naivasha-sjön har gjort jorden extra bördig.
Ungefär en tredjedel av alla rosor som importeras till Europa beräknas komma från Naivasha eller kringliggande distrikt, och här finns över 60 olika rosproducenter. En av dem är det Fairtrade-certifierade Panda Flowers Ltd (Limited), som är arbetsplats åt över 900 personer.
För de anställda på Panda Flowers Ltd gör Fairtrade-certifieringen stor skillnad. De arbetar 46 timmar i veckan och tjänar nästan dubbla branschens nuvarande standardlön. Organisationsfriheten har gjort att många anslutit sig till facket och en aktiv jämställdhetskommitté har bildats.
Rosemary Achieng, som jobbar på Panda Flowers, menar att jämställdhetskommittén har förändrat både arbetsplatsen och hennes eget liv. Den har skapat en miljö fri från trakasserier och rasism och givit Rosemary en mer hoppfull syn på sin egen situation.
– Förut trodde jag att bara män kunde göra vissa jobb, men nu har jag bättre självförtroende. Jag vågar stå upp för mig själv, säga vad jag tycker och känner till mina rättigheter som kvinnlig arbetstagare, säger Rosemary Achieng.
Investeringar på arbetsplatsen
Rosodling är tungt och påfrestande arbete och Panda Flowers är en stor plantage som sträcker sig över drygt 40 hektar – vilket motsvarar ungefär 80 fotbollsplaner. Därför har man med hjälp av Fairtrade-premien första hjälpen-utbildat flera i personalen och även upprättat en klinik för arbetsrelaterade skador. Premien har också använts till kompetensutveckling i allt från IT, till grönsaksodling och sy-teknik.
Människor strömmar till Naivasha varje år för att söka jobb inom rosodling och boendesituationen kan ibland bli svår. Panda Flowers har därför investerat delar av Fairtrade-premien i ett byggprojekt för nya hem åt sammanlagt över 500 rosodlare. De nya bostäderna – kompletta med hållbar energitillförsel och nya vägar – är ett enormt uppskattat inslag.
Även lokalsamhället gynnas
Panda Flowers har varit en av huvudsponsorerna för renoveringen av en tidigare svårt överbelastad kvinnoklinik – Naivasha Women’s Health Centre. Många anställda inom rosbranschen (och därför generellt i distriktet) är kvinnor i barnafödande ålder. Sedan kliniken renoverades för några år sedan har drygt 21 000 barn levererats under goda förhållanden.
– Vi vill förbättra folks liv och i somliga fall återge lite värdighet till mänskligheten,
säger Igal Elfezouaty, VD för Panda Flowers, till tidningen Horticultural.
Stora satsningar har också gjorts på det lokala utbildningssystemet. Genom att renovera lokaler, köpa in nya skolbänkar och installera vattentankar beräknar Panda Flowers att man möjliggjort för uppåt 2000 elever att gå klart gymnasiet. Varje år avsätts dessutom stipendiepengar till 40 föräldralösa barn, så att de ska få råd att ta sig igenom grundskoleåren.
Hänsyn till miljön
Det är vanligt på blomsterplantage att naturlig vegetation sågas ner till fördel för ökad odlingsyta. Men på Panda Flowers vill man istället konservera den naturliga växtligheten och hjälpa den att fortsätta sprida sig. De många växthusen på plantagen trängs därför med olika sorters träd och buskar – såväl naturliga som exotiska.
Omsorg om miljön är faktiskt också bakgrunden till plantagens namn. Att döpa sig till just ”panda” (en sårbar art som länge varit utrotningshotad) var tänkt att förmedla ambitionen att göra produktionen så hållbar som möjligt – och skydda närmiljön från klimatförändringar.
Visste du att…
- Rosor är Kenyas näst största exportvara.
- Européer föredrar buketter med flera små rosor, medan det i Ryssland och USA är populärare att ge bort en enskild stor ros. Stora rosor växer bättre högre upp, i bergiga områden. Därför kommer rosorna som säljs i Ryssland och USA oftast från andra distrikt.
- I dag kan du hitta Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som Hemköp, Lidl, Willys, Blomsterlandet, ICA och Coop samt hos många florister – fråga så kan de ofta beställa hem! Vill du beställa din bukett online finns Fairtrade-rosor hos Interflora och Euroflorist.