fbpx
Meny
Debatt: Hållbart jordbruk kan bromsa massutrotningen av arter
Foto: Martin Höcker

Debatt: Hållbart jordbruk kan bromsa massutrotningen av arter

Jordens arter dör ut i snabbare takt än någonsin och det drabbar även oss människor. Det visar en ny rapport från FN. Att ställa om till hållbart jordbruk kan bromsa massutrotningen av arter och samtidigt göra skillnad för miljoner odlare världen över.

Världsmiljödagen 5 juni. Människans oförsiktighet har lett till att en miljon arter riskerar att dö ut inom kommande årtionden, enligt ny rapport från FN om den så kallade ”sjätte massutrotningen” av växt- och djurarter. Ett tydligt mänskligt avtryck har bekräftats på tre fjärdedelar av jordens landmiljöer och två tredjedelar av världens havsmiljöer. Samtidigt slår FN-rapporten fast en tydlig koppling mellan människans överlevnad och naturens.

Ekonomiskt och socialt problem

Människan är helt beroende av en blomstrande biologisk mångfald för att kunna dricka rent vatten, ställa mat på borden och ha tillgång till mediciner och energi. Förlusten av biologisk mångfald är inte ett isolerat miljöproblem utan i allra högsta grad ett ekonomiskt och socialt problem som berör vår globala livsmedelsförsörjning.

Extra akut är det för den fjärdedel av jordens människor som är beroende av jordbruket för sin inkomst. De står redan blottade inför det pågående nedbrytandet av ekosystemen, ökandet av miljögifter i naturen och förändringar i landmassan.

Krävs förändringar i jordbruket hållbart

Den accelererande artförlusten beror till stor del på hur vi människor lever och producerar vår mat. För att utrotningen av arter ska bromsas krävs en förändring i jordbruket. Avskogning i syfte att öka odlingsytor behöver bland annat upphöra och fler odlare måste få förutsättningar att ställa om till ekologisk odling utan skadliga bekämpningsmedel.

Etiska och miljömässiga certifieringar spela en viktig roll för att möjliggöra för odlare att ställa om till en hållbar produktion. Det dagliga valet i butiken kan göra stor skillnad för både den biologiska mångfalden och för människan bakom produkten.

/Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige
Anita Falkenek, vd
KRAV

Dela