fbpx
Meny
Fairtrade i Almedalen 2019 – Se våra seminarier i efterhand

Fairtrade i Almedalen 2019 – Se våra seminarier i efterhand

Agenda 2030, rättvis handel, mänskliga rättigheter och klimatet – årets Almedalsvecka bjöd på många intressanta samtal. Fairtrade medverkade i fem seminarier, varav fyra går att se i efterhand. Nedan kan du också ta del av artiklar där Fairtrade omnämndes i samband med Almedalen 2019.

– På flera seminarier i Almedalen framgick att det finns ett mycket starkt stöd bland politiker för att myndigheter ska ställa ökade krav på ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet vid upphandlingar i syfte att nå de globala målen, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Mänskliga rättigheter i fokus

På seminariet ”Levnadslön: En förutsättning för Agenda 2030” sa Ardalan Shekarabi, civilminister (S), att ”våra skattemedel ännu används för social dumpning, och det är inte meningen att de pengar vi avstår från i skatt ska kränka mänskliga rättigheter”.

– Det håller även på att växa fram en samsyn bland politiker, organisationer och inte minst bland företag om att det behövs en ny lagstiftning som tydliggör företags ansvar för mänskliga rättigheter i leverantörskedjorna, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, var på levnadslönsseminariet positiv till en bindande lagstiftning om så kallad Human Rights Due Diligence (HRDD), vilket innebär att företag ska göra en riskanalys och åtgärdsplan om mänskliga rättigheter, åtminstone inom högriskprodukter. Hon menade att en sådan lagstiftning bland annat skulle få fart även på de företag som är lite anonyma, och stärka dem inom företagen som jobbar med hållbarhetsfrågor.

Här finns information om alla seminarier och deltagare i de seminarier som Fairtrade arrangerade eller medverkade i. Fyra av de fem seminarier Fairtrade Sverige arrangerade eller medverkade i sändes och kan ses i efterhand.

Videoinspelningar av seminarier:

Seminariet ”Levnadslön – en förutsättning för Agenda 2030”

Seminariet ”Håller företagens arbete med socialt ansvar? Hur blir CSR en förändringskraft?”

Seminariet ”Vilken påverkan har Fairtrade-certifierad klimatkompensation lokalt och globalt?”

Seminariet ”SKAM – ett uppriktigt snack om orättvisa”

Artiklar och intervjuer:

Debattartikel i Aktuell Hållbarhet inför Almedalsveckan som även publicerades av Gotlands nyhetstidningar

Hewan Temesghen intervjuas av Altinget inför Almedalen (som enda representant för civilsamhället)

Omvärldens chefredaktör citerar Hewan Temesghen i rubriken till artikeln om ”Skam”-seminarierna

Artikel i Miljö & Utveckling om seminariet om företagens ansvar

Hewan Temesghen intervjuas av FUF (Video)

Vision skriver om sin medverkan på levnadslönsseminariet

Dela