fbpx
Meny
Utveckling och framtidstro på världens största rosplantage

Utveckling och framtidstro på världens största rosplantage

Rosplantagen SHER belägen ett par timmar söderut från Addis Abeba i staden är i dag världens största rosplantage. Plantagen är Fairtrade-certifierad och har med över 12 000 anställda vuxit till att bli en av Etiopiens viktigaste rosexportörer. Följ med oss dit, in i växthusen.

Att promenera genom ett helt växthus på världens största rosplantage kanske egentligen inte är en bra idé. Det blir vi varse om när vi inser att promenaden aldrig tar slut. Det är stekande hett inne i växthusen men det hindrar inte de anställda som arbetar med att plocka bort rosblad som inte mår bra.

Vi befinner oss i Etiopien i staden Ziway i närheten av Ziway-sjön, där de flesta av Etiopiens rosplantager finns. I Etiopien finns det i dag runt 100 blomplantager men endast sju av dem är Fairtrade-certifierade. En av dessa är SHER som öppnade upp sina växthus 2006. År 2012 tog de steget att bli Fairtrade-certifierade. Med elva växthus, flera kilometer långa, exporterar plantagen fler rosor än alla andra blomplantager i landet. Tack vare certifieringen och Fairtrade-premien har de anställda fått flera fördelar. SHER är även ett av de sju blomplantage i Etiopien som i dag tar del av ett projekt som finansieras delvis av Postkodlotteriet tillsammans med Fairtrade Finland. Projektet syftar till att stärka odlare och öka kunskapen om deras egna rättigheter.

Dasnachew Gemeda, 29 år, har arbetat på SHER i över åtta år. I dag ansvarar han för rosornas kemikaliehantering. Under åren har han sett hur Fairtrade-certifieringen och Fairtrade-premien skapat nya möjligheter till förmån för de anställda.

– Förr hade vi inte råd att skicka våra barn till skolan. Tack vare SHER-skolan som finansieras av Fairtrade-premien kan våra barn gå gratis i skolan. Sjukhuset som har byggts ger oss anställda tillgång till sjukvård och mediciner. Jag är även en av dem som fått ta del av utbildning i bokföring medan andra har utbildats i IT och skönhetsvård för sidoverksamhet, berättar han för oss.

2 500 unga till skolan

Många vi möter berättar om skolan som öppnat upp för nya möjligheter för de anställdas barn. Skolan är stor och består av ljusgula låghus som ligger i en rad efter varandra. Vi möts av barn och unga i alla åldrar. De tittar nyfiket på oss, vänder bort blicken och tittar sedan igen. I en förskoleklass sjunger barnen en välkomstsång för oss. Deras armar viftar i luften och deras leenden smittar lätt av sig.

Genom Fairtrade-premien kan man nu erbjuda gratis skolgång för många av de anställdas barn men även för andra barn i lokalsamhället. Totalt går i dag över 2 500 barn mellan fyra och 18 år i skolan. Gratis måltid och sjukvård erbjuds också, berättar skolans rektor.

Tillgång till sjukvård ger trygghet

På SHER sjukhus som även finansieras av Fairtrade-premien, kan anställda ta del av sjukvård av god kvalité. Faktum är att sjukhuset är i bättre skick än de flesta andra alternativ på flera mils håll. Det är ett stort bygge med många olika rum som avlöper efter varandra. I ett väntrum sitter många människor och väntar på att få möta en läkare. I ett annat rum sitter några barn i sängar tillsammans med sina mammor. Totalt finns det cirka 240 bäddar på sjukhuset. Sjukhuset har även en ögonklinik, röntgen och tandvård av hög klass, allt finansierat till 70 procent av Fairtrade-premien.

SHER  har även satsat på att utveckla lokalsamhället . De har byggt ett folkets hus , ett sportkomplex där de anställda bland annat spelar fotboll, ett bibliotek, en domstolsbyggnad och en ny kyrka. Många av de anställda erbjuds även IT- och bokföringsutbildning. Flera andra utbildningar har också hållits genom Fairtrade Africa i syfte att stärka de anställda.

Arbete för jämställdhet

Anchitu Kasa har arbetat på SHER i över tio år. Till en början arbetade hon med att skörda rosorna i växthusen, i dag är hon ansvarig för plantagens säkerhetsfrågor. Hon är även verksam i SHER:s Jämställdhetskommitté.

– De senaste fem åren har jag sett hur plantagens anställda nått flera fördelar tack vare Fairtrade-premien. Dels handlar det om en säkrare arbetsmiljö, tillgång till subventionerade matpaket och sjukvård men också om utbildningar som skapar nya möjligheter inte minst för oss kvinnor. I dag har vi fler kvinnor på högre positioner än någonsin tidigare, säger Anchitu Kasa.

Med hjälp av Fairtrades Gender Strategy-program arbetar plantagen nu strategiskt för att förbättra kvinnornas situation och utveckla arbetarnas kunskaper om sina rättigheter. Det är ett viktigt arbete enligt Anchitu Kasa som önskar fler satsningar som gynnar plantagens kvinnor.

– I framtiden hoppas jag att SHER kan erbjuda förskola som kan avlasta kvinnorna. I dag är det något som saknas och kvinnorna är beroende av andra för att få sitt liv att gå ihop, berättar hon.

Dela