fbpx
Meny
Kan det verkligen aldrig bli för mycket Fairtrade?

Kan det verkligen aldrig bli för mycket Fairtrade?

Det har aldrig varit enklare att vara konsument. Det räcker med en sväng förbi bananlådan, en blick in i kaffehyllan och ett extra sötsug bland chokladkakorna. Kanske sträcker du in handen i en frysdisk och upptäcker en helt ny glass, eller fångar upp en speciell rosbukett på vägen ut mot kassan. Det är enkelt. Och det kan aldrig bli för mycket av det goda.

I Sverige ökar konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter för varje år. Var nionde kopp kaffe, varannan ros och var sjätte banan som säljs är Fairtrade-märkt. Det är bra, men vi kan ännu bättre.

Rikstäckande kampanj

Just därför startar i dag en två veckor lång rikstäckande kampanj, med stort engagemang och mycket uppmärksamhet kring Fairtrade-märkta varor i merparten av Sveriges alla matbutiker, i sociala medier och på utomhustavlor i ett 40-tal städer.

Har du tur upptäcker du dessutom en färgglad food truck utanför just din matbutik eller vid annan offentlig plats på just din ort. Passa på att provsmaka allt det goda, snurra lyckohjulet och vinn en t-shirt i samma färgglada toner som trucken. Självklart är bomullen Fairtrade-certifierad.

Dina konsumtionsval spelar roll

Allt det här är kul. Men inte utan ett djupt bakomliggande allvar. Dina konsumtionsval i butiken spelar nämligen stor roll för alla de människor som befinner sig i första ledet av handelskedjan, där kaffebönorna, kakaon, bananerna och rosorna odlas. Ofta under svåra förhållanden och för en betalning som sällan når upp till en levnadsinkomst. En konsekvens blir att barn tvingas arbeta för att bidra till familjeförsörjningen, istället för att gå i skolan.

Exakt så cementeras människor in i fattigdom. År 2019.

Omodernt och gränslöst ohållbart. Och framförallt helt utan respekt för alla de människor som producerar råvaror för den globala livsmedelsförsörjningen. Men världen förändras steg för steg och vi ser idag en växande global handel där människor och miljö allt oftare står i centrum. Här spelar företagsansvar och tydliga spelregler en viktig roll, liksom du och dina konsumtionsval.

Aldrig för mycket Fairtrade

Så vad är då grejen med att det aldrig kan bli för mycket Fairtrade? Jo, ju mer du handlar, desto mer påverkar du i en mer hållbar riktning. Fairtrade möjliggör en tryggare familjeekonomi, förbättrade arbetsvillkor och hållbara jordbruksmetoder. På köpet kommer handlingskraft och en större framtidstro för de människor som behöver det allra mest.

Det är enkelt. Och det kan aldrig bli för mycket av det goda.

Ola Höiden, Tf generalsekretare

Dela