fbpx
Meny
Kramfors kommun blir en Fairtrade City

Kramfors kommun blir en Fairtrade City

En solig fredag i september diplomeras Kramfors kommun i Västernorrland som Fairtrade City. Kommunen tilldelas diplomet för sitt arbete med rättvis handel och etisk konsumtion, i linje med de globala målen i Agenda 2030.

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som verkar för rättvis handel. Den är ett konkret verktyg för att omsätta Agenda 2030 i praktiken – bland annat genom en ansvarsfull upphandling och samverkan med olika aktörer lokalt. Diplomeringen ingår i ett internationellt nätverk med över 2 000 Fair Trade Towns, i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika, Asien och Oceanien. Kramfors är alltså i sällskap med en stor mängd andra städer och kommuner i världen – från Seoul till San Fransisco.

– Det känns roligt att Kramfors diplomeras som Fairtrade City och därmed ökar ambitionsnivån att bidra till ett hållbart samhälle, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd och ordförande i Kramfors Fairtrade City-styrgrupp.

En dag i hållbarhetens tecken

Det är en dimmig och kall morgon men strax innan 12 lättar dimman och solen bryter igenom lagom till när Kramfors kommun ska få sitt Fairtrade City-diplom. Diplomeringen ska ske vid Kramfors Skafferi, en marknad där lokalt producerade livsmedel säljs av producenter från Kramfors och Höga Kusten med omnejd.

På plats är bland andra Anneli Örtqvist, projektledare för Fairtrade City på Fairtrade Sverige och Jon Björkman (V), medlem i styrgruppen för Fairtrade City Kramfors samt vice ordförande i Kramfors kommunstyrelse. Det bjuds på fika med Fairtrade-märkta produkter: Kaffe, te och choklad. En grupp människor har samlats på torget för att vara med och fira, och andra har kommit dit för att delta i den efterföljande klimatmanifestationen i samband med Global Climate Strike. Ett som är säkert är att den 27 september 2019 är en dag i hållbarhetens tecken.

– Det viktigaste med Fairtrade är den lilla människans möjlighet att göra ett val. Du kan gå fram till butikshyllan och välja att göra det bättre för någon annan människa, säger vice Jon Björkman som precis har tagit emot diplomet på scenen.

Många års arbete för att diplomeras

Det ligger många års arbete bakom diplomeringen av Kramfors. Redan 2005 beslutade kommunfullmäktige att Kramfors skulle köpa mer rättvist handlat kaffe, och sedan dess har olika lokalpolitiker vid flera tillfällen lämnat in motioner om att göra kommunen till en Fairtrade City. Ett stort engagemang från olika delar av lokalsamhället har sedan gjort diplomeringen möjlig.

Kramfors har också en uttalad vision om att vara pionjärer för ett hållbart samhälle präglat av framtidstro och optimism, och med stor plats för kreativitet och för entreprenörskap.

– Genom Fairtrade City tar Kramfors ansvar för att främja entreprenörskap även på andra håll i världen, genom att uppmuntra odlare att organisera sig och få en ökad tillgång till den internationella marknaden, säger Anneli Örtqvist.

Styrgruppen som ska leda arbetet med Fairtrade City i Kramfors har en bred samhällelig mångfald med representanter från ideella organisationer, näringslivet, skolan, politiken och den offentliga förvaltningen. Det är något som noterats särskilt vid ansökningsprocessen för att bli en Fairtrade City: Att den breda representationen ger goda förutsättningar för lokal samverkan.

– Det är också glädjande att se Kramfors arbete med offentlig konsumtion, där det redan är en hög andel av exempelvis kaffe och kakao som följer principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner, säger Anneli Örtqvist.

50 procent bor i en Fairtrade City

Med Kramfors finns nu 64 Fairtrade City-diplomerade kommuner i Sverige. Över 50 procent av Sveriges invånare bor i en Fairtrade City-diplomerad kommun.

Kramfors blir den femte kommunen i Västernorrlands län att diplomeras som Fairtrade City. Även Region Västernorrland är diplomerad, som en Fairtrade region.

– Nu hoppas vi att fler kommuner blir inspirerade att ta efter, säger Anneli Örtqvist, projektledare för Fairtrade City på Fairtrade Sverige.

Dela